Vše k opravě Barrandovského mostu. Jak se vyhnout zácpám a kudy vedou objízdné trasy?

etošní opravy skončí na konci letních prázdnin.

Řidiči se na Barrandovském mostě zdrží půl hodiny

Dopravní strašák pro celou Prahu i její okolí je tu. Kvůli nutné rekonstrukci se uzavřela část Barrandovského mostu. Odborníci varují, že se kolony mohou rychle rozšířit i do dalších částí Prahy. Zdržení se odhaduje zhruba na půl hodiny. Kudy by se měli řidiči vydat, aby se jim vyhnuli?

Oprava začala v pondělí v 6 hodin ráno. Dělníci na mostě odstraňují nynější povrch v pravém jízdním pruhu ve směru do Braníku a rovněž ho odfrézují na nájezdové rampě ze Strakonické ulice na most. Tuto rampu pak začnou ve středu bourat. Už v sobotu byla na mostě a v jeho okolí vyznačena dopravní opatření vynucená opravou.

Po objízdných trasách bez dálniční známky

Největší dopravní zácpy se dají očekávat prvních 14 dní po začátku rekonstrukce v době dopravních špiček. Řidiči budou muset jet po objízdných trasách. Provoz bude částečně omezen i na mostě, kde budou v obou směrech namísto čtyř tři jízdní pruhy. Objížďky povedou zejména po Pražském okruhu, kde byl dočasně otevřen sjezd na Písnici, u Lihovaru vznikla rampa pro otáčení a rozšířena byla kapacita křižovatky u mostu Závodu míru na Zbraslavi.

Při průjezdu po dálničních úsecích, které budou sloužit jako objízdná trasa, nebudou řidiči potřebovat dálniční známku.

Dopravě by měly ulevit také takzvané odlehčovací trasy. Detaily popsala již dříve tisková mluvčí Technické správy komunikací hlavního města Prahy Barbora Lišková.

„Hlavní objízdná trasa je po Pražském okruhu. Pokud dojedou lidé k rampě Barrandovského mostu, budou moci využít vratnou rampu u Lihovaru. Vše ostatní už nejsou objízdné, ale odlehčovací trasy, a těch máme vytipovaných asi sto. Jde o komunikace, které budou provozem po dobu oprav o něco zatíženější,“ řekla redakci CNN Prima NEWS Lišková.

Mezi odlehčovací trasy budou patřit například Pražský okruh (úsek 515), Jižní spojka, Městský okruh –⁠ Tunel Mrázovka či Tunel Blanka.

Oprava se dotkne také MHD

Všechny linky MHD, které po mostě jezdí, budou zachovány. Pouze linka číslo 125 ze Smíchovského nádraží na Skalku bude rozdělena na X125 ze Smíchova na Háje a na 125, která pojede mezi stanicemi Skalka a Háje. Posílena bude tramvajová linka číslo 21, která výjimečně pojede z Braníka ke Smíchovskému nádraží. Tramvaj číslo 17 bude prodloužena až do Vozovny Kobylisy.

Posunuto bylo molo přívozu mezi Prahou 4 a 5 blíže k Dvorcům a v ranní špičce popluje častěji. Na cyklostezkách podél Vltavy přibudou stanovitě sdílených kol v místech, kde nyní nejsou.

Rekonstrukce mostu potrvá po částech čtyři roky. Letošní opravy skončí na konci letních prázdnin.

Tagy:
most doprava trasa řidiči omezení CNN Prima NEWS MHD oprava Pražský okruh Praha Skalka objíždění Barrandovský most Braník Smíchovské nádraží Technická správa komunikací hl. m. Prahy