Přehlídka křehké krásy. Mistrovství světa v broušení skla hostí Světlá nad Sázavou

Mistr sklář zachycený při brusu.

Mistrovství sklářů

České sklo je v zahraničí fenomén, a když se ti nejlepší brusiči sejdou na jednom místě, jde o velkou přehlídka talentu a umění. Vypravte se s námi do Světlé nad Sázavou, kde mistři skláři každý rok poměřují svůj um, a spolu s tvůrci pořadu Prima Česko nahlédněte do světa křehké krásy.

Ovládají dokonalou hru s tvary i vzory, světlem i barvami, mají pevnou ruku a ještě lepší oko. Sledovat umění těch nejlepších sklářů u nás, to se nepoštěstí každý den.

Česko rovná se sklářská velmoc, a kde jinde by se mohlo konat mistrovství světa v broušení skla než právě u nás! Světlá nad Sázavou dokazuje, že tradice pokračuje a české sklo má stále oslnivý lesk. Možná si říkáte, že se sklem už se toho moc vymyslet nedá. Tady však máte unikátní možnost podívat se přímo pod ruce mistrů brusičů. „Je to určitě náročné, protože musíte mít trpělivost a soustředit se na jedno místo. Než začnete brousit, musíte to nejdřív vidět. Protože opačně to nejde, a když to držíte iks hodin v ruce každý den, je to těžké,“ vypráví sklář Jaroslav Mádle.

K TÉMATU: Jak se rodí křehká krása. Křišťálové údolí odhaluje staletou tradici sklářských mistrů

Jakmile se roztočí kotouč, uzavře se do vlastního světa. Titul šampiona v soutěži, která je ve všech ohledech unikátní, si odnesl loni. Vyhrál s probroušenou vázou, kterou absolutně odzbrojil porotu. „Ať se podívám, kam chci, brousím. Ať je to cokoliv. Musím se trošku hlídat a vypnout,“ řekl zkušený mistr sklář pro pořad Prima Česko.

Mistrovské klání, v němž není poražených

„České sklo a brus jsou v podstatě synonymum. České sklo proslavil právě český brus, který udával ten správný lesk, a my se cítíme trošku povinni udržovat tu tradici a předat ji dalším generacím,“ doplňuje Jiří Trtík, zakladatel sklárny a ředitel mistrovství světa v broušení skla.

Dílna vyhlášené sklárny ve Světlé nad Sázavou se otevírá pro veřejnost pouze ve výjimečných chvílích, právě během mistrovského klání. Milovníci skla vidí zajímavé souboje zkušených týmů, vyzkoušejí si, jaké je to, vdechnout život křehkému výrobku. Za sklářskými skvosty ale musíme popojít o kousek dál na zámek. Upřímně, nechtěli bychom být v roli porotců a vybírat letošní vítěze.

„Porota je složená vlastně jenom z jednoho teoretika, to jsem já, a zbytek jsou praktici. Jsou to sklářští výtvarníci, kteří to řemeslo dokonale ovládají, takže každý z nás hodnotí něco trochu jiného. Oni mnohem více rozumí tomu, jestli je to všechno správně, jestli není ošizeno řemeslo,“ říká porotce Petr Nový.

Čím bujnější fantazie a originalita provedení, tím větší šance na vítězství. Umění brusičů ale můžete posoudit i vy – kdykoliv během léta na zámku ve Světlé nad Sázavou. Schválně, jestli poznáte, které dílo vytvořil úřadující šampion. K tomu nechybějí výtvory těch nejlepších brusičů a také práce studentů, jež hvězdná sklářská kariéra teprve čeká – obdiv zaslouží všichni. Výstava je otevřená celé prázdniny.

Tagy: