Žádáme přejmenování STAN, kauzy hnutí nám škodí, zuří starostové. Rakušan výzvu odmítl

Ministr vnitra Vít Rakušan na zahájení kampaně hnutí STAN před komunálními volbami 2022 (19.4.2022)

360° Soukromí politiků (711)

Kauzy STAN poškozují i regionální politiky, kteří s hnutím nemají nic společného. O tom jsou přesvědčeni někteří starostové. Více než 20 z nich poslalo otevřený dopis šéfovi STAN Vítu Rakušanovi. Toho žádají, aby hnutí co nejdříve změnilo název. Vicepremiér a ministr vnitra však na dotaz redakce CNN Prima NEWS řekl, že on ani jeho kolegové o přejmenování rozhodně neuvažují. Pod výzvou jsou podepsáni starostové za ANO, ODS, ale paradoxně i za STAN.

„Vážený pane předsedo Rakušane, dovolujeme se na vás obrátit se žádostí o změnu názvu vašeho hnutí Starostové a nezávislí. Domníváme se totiž, že je zavádějící,“ napsala starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO), autorka dopisu. Podle starostů, kteří výzvu podpořili, název hnutí dokonce naplňuje i rysy klamavé reklamy.

Vyvolává prý mylnou představu, že STAN zastupuje starosty a vedení měst i obcí více než ostatní politická uskupení. „To ovšem není pravda. Podle informací z veřejných zdrojů není ve vašem hnutí zastoupeno proporčně více starostů nebo komunálních či regionálních politiků než u ostatních politických stran,“ stojí dál v dopise.

Skupina starostů proto žádá, aby hnutí při nejbližší možné příležitosti zvážilo přejmenování, aby bylo možné záměnu jasně vyloučit. „Zároveň chceme touto cestou deklarovat, že nemáme nic společného s kauzami, které vaše hnutí provází,“ vzkázala Bařtipánová Rakušanovi. A jak na výzvu zareagoval předseda hnutí STAN?

„Ne, o přejmenování rozhodně neuvažujeme. Název hnutí odkazuje ke skutečnosti, že převážná většina našich zástupců má zkušenost z komunální politiky. Nikdy jsme netvrdili, že zastupujeme všechny starosty, jako hnutí ANO určitě netvrdí, že zastupuje všechny ‚nespokojené občany‘,“ odpověděl Rakušan na dotaz CNN Prima NEWS.

Výzvu, kterou Bařtipánová zaslala Rakušanovi v úterý, veřejně podpořilo přes 20 starostů. Figuruje mezi nimi i starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) či starostka Nové Role Jitka Pokorná, která byla zvolena právě za hnutí STAN.

Starostům nejvíce vadí případ Dozimetr

Nelze tak tvrdit, že by s názvem měli problémy jen starostové z hnutí ANO nebo ti bez politické příslušnosti. Starosta Postoloprt Zdeněk Pištora (za Trikoloru), který je spoluautorem dopisu, předpokládá, že podporovatelů výzvy bude po zveřejnění přibývat. V současnosti většina z nich pochází z Ústeckého kraje.

Z dopisu je patrné, že podepsaným starostům nejvíce vadí kauza Dozimetr týkající se korupce v pražském dopravním podniku. Mezi obviněnými figuruje i bývalý radní Petr Hlubuček (dříve STAN), který byl podle policie spolu s podnikatelem Michalem Redlem hlavou celé zločinecké skupiny. Výzva však upozorňuje i na další kauzy, které hnutí STAN v posledních měsících muselo vysvětlovat.

„Věříme, že naší žádosti budete i jako bývalý starosta města Kolín rozumět. Domníváme se, že ani vám by se tehdy nelíbilo, kdyby si vaši práci přivlastňovalo politické uskupení, které na ní nemá žádnou zásluhu,“ vzkázali starostové Rakušanovi v závěru dopisu.

Tagy: