Zelenskyj si do Británie přiletěl pro zbraně. Drony má přislíbené, rakety však nedostane

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po návštěvě Itálie, Německa a Francie v pondělí dorazil i do Londýna. S britským premiérem Rishim Sunakem jednal o dodávkách zbraní. Londýn přislíbil dodávku stovky bojových dronů. Stíhačky, o něž Zelenskyj žádá, Británie sama neplánuje dodat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Chequer, venkovském sídle předsedů britské vlády, naléhal na evropské představitele, aby mu poskytli větší vojenskou pomoc, informoval web stanice BBC. Zájem má především o stíhačky. Agentura Reuters napsala, že britský ministerský předseda Sunak s evropskými partnery o dodávkách stíhaček jedná. Později premiérův mluvčí upřesnil, že sama Británie stíhačky Ukrajině dodat neplánuje.

ČTĚTE TAKÉ: Osvobození Putinovy atomové pevnosti? Expert promluvil o nebezpečí i šancích Ukrajinců

„Ukrajinci se rozhodli cvičit své piloty na F-16 a vy víte, že RAF je nepoužívá,“ odpověděl mluvčí britského premiéra na otázku, zda země plánuje Ukrajině bojové stíhačky dodat. „V brzké době se dozvíte o velmi důležitých rozhodnutích, ale ještě na tom chvíli musíme pracovat,“ uvedl ukrajinský prezident po setkání se Sunakem. Na otázku, zda je férové tvrdit, že Ukrajina nemůže zahájit proti Rusku protiofenzívu, dokud země nedostane modernější zbraně, Zelenskyj odpověděl, že Ukrajinci „potřebují ještě nějaký čas“.

Na Ukrajinu ale poputují drony. „Budou dodány v nadcházejících měsících, kdy se Ukrajina chystá zintenzivnit svůj odpor proti ruské invazi,“ uvedla podle agentury Reuters britská vláda. Dodala rovněž, že poskytnutí vojenské pomoci v pondělí potvrdí Sunak.

K dodávkám se vyjádřil i Kreml

Oznámení o vojenské pomoci Londýna se dočkalo kritiky Kremlu. „Vnímáme to extrémně negativně. Británie se snaží být jednou z hlavních zemí, které dodávají Ukrajině další zbraně,“ uvedl Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu. Dodal, že britská vojenská pomoc Kyjevu nezmění vývoj konfliktu a Ukrajině jen zhorší situaci.

V sobotu Zelenskyj jednal v Itálii s vrcholnými představiteli této jihoevropské země a setkal se také s papežem Františkem. V neděli diskutoval v Berlíně s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a se spolkovým kancléřem Olafem Scholzem. Později se přesunul do Cách, kde převzal Cenu Karla Velikého, kterou získal on a ukrajinský lid.

Při návštěvě Paříže se ukrajinský prezident se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem shodl na potřebě dalších protiruských sankcí. Při více než tříhodinové nedělní pracovní večeři Francie podle agentury AFP přislíbila Ukrajině další desítky obrněnců a lehkých tanků.

Tagy: