Premiér Fiala o konsolidačním balíčku: Chyby opravíme, nátlaku ale ustupovat nebudeme

Koalice již v zásadních věcech nebude měnit vládní úsporný balíček a nebude ustupovat žádnému nátlaku zvenčí. V pořadu Otázky Václava Moravce na ČT to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Na druhou stranu připustil, že pokud se mezi opatřeními najde nedokonalá věc či chyba, tak k úpravám dojde. Předseda poslanců SPD Radim Fiala ve vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS sliboval, že vládní konsolidační opatření budou jeho kolegové ve Sněmovně obstruovat.

„Jestli zjistíme, že tam je nějaká technická věc nedokonalá, že tam je chyba, tak to jsme schopni upravit. Ale že bychom ustupovali? To nemůžeme,“ prohlásil na ČT Fiala s tím, že v zásadních věcech už není prostor na změnu opatření v rámci celého konsolidačního balíčku.

Pokud by k opatřením kabinet nepřistoupil, tak by pro nadcházející rok byl deficit státního rozpočtu podstatně vyšší, hájil se Fiala. Velký problém vidí v tom, že Češi si na mnohé výhody zvykli. „Je spousta věcí, na které si lidé, respektive zaměstnavatelé a zaměstnanci zvykli, ale stát na to nemá,“ pokračoval předseda vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Opatření ohrožují studenty, zuří Fiala. Chceme zabránit zneužívání slev, hájí se Stanjura

Opatření nepovažuje za natolik škodlivá, jak je kritizuje například předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, který společně s odbory hovoří o generální stávce. „Nevím, proč by byla generální stávka, když opatření jsou sociálně citlivá. Nenechám se zastrašit ani já, ani vláda,“ pokračoval premiér.

Konsolidační balíček z dílny jeho kabinetu však vyvolává negativní emoce z řad opozice. Například šéf poslanců SPD Radim Fiala v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS slíbil, že společně se svými spolustraníky bude úsporný balík ve Sněmovně obstruovat.

„Nepustíme to jen tak. Bereme to jako těžký, velký problém pro občany ČR. Pro nás je to selhání této vlády, zvyšování daní škrty je nedostatečné, není to plošné,“ řekl poslanec SPD. Jeho oponent v Partii, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), komentoval, že jde o legitimní postup. Na druhou stranu zmínil, že obstrukce v daném případě nemají smysl.

Balíček o téměř 60 opatřeních

Úsporný balíček Fialovy vlády má celkem 58 opatření. Premiér slibuje, že příští rok se jeho prosazením sníží schodek státního rozpočtu o 94 miliard korun.

Vláda se chystá zvýšit daň z příjmu právnických osob, spotřební daň z tabáku a alkoholu, daň z hazardu i nemovitostí. Znovu zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance a zvedne odvody živnostníků. Snížit schodek veřejných financí mají především úspory, hlavně omezení státních dotací.

Tagy:
ekonomika daně státní rozpočet ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS Terezie Tománková Josef Středula Partie Terezie Tománkové Česká televize úspory Radim Fiala Českomoravská konfederace odborových svazů Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR Otázky Václava Moravce konsolidační balíček