Přepadl mladou ženu a nutil ji k sexu, pak ji zbil. Liberecká policie má údajného útočníka

Sexuální násilí

Kriminalisté na Jablonecku dopadli údajného pachatele brutálního pokusu o znásilnění. Na stopě mu byli několik měsíců, teprve před několika dny ale expertízy zajištěných stop podle policistů potvrdily, že podezřelý je skutečně pachatelem. Teď už sedí ve vazbě.

Šestačtyřicetiletý muž měl mladou ženu přepadnout v noci na ulici, když se vracela domů. Zatáhl ji do temného zákoutí a požadoval sex. Žena se ale bránila, a tak muž údajně svou agresi ještě stupňoval a začal ji surově bít.

„Opakovaně ji udeřil do hlavy a jiných částí těla. Poté, co se mu nepodařilo dosáhnout soulože, požadoval orální uspokojení. Žena se ale nevzdávala a dále se aktivně bránila, takže se pachateli nepodařilo dosáhnout toho, co chtěl. Po několika neúspěšných pokusech to vzdal a z místa odešel,“ popsala Adéla Maňasová, mluvčí PČR Libereckého kraje. Kvůli ochraně oběti policisté nechtějí zveřejňovat příliš podrobností.

Žena napadení ohlásila a kriminalistům se podařilo zajistit stopy, které nakonec vedly k usvědčení pachatele. Přestože od počátku měli podezření na konkrétního muže, expertízy trvaly několik měsíců. Pro pachatele si tak došli až před několika dny, kdy už měli dostatek důkazů.

Hrozí mu až deset let

Ty přesvědčily i soudce, který muže poslal do vazby. „V případě pravomocného odsouzení hrozí tomuto muži trest odnětí svobody v trvání až deset let,“ doplnila Maňasová.

Policisté ženám radí, aby se osamoceným místům v noci vyhýbaly. „V případě, že se žena dostane do situace, kdy má podezření, že ji někdo pronásleduje a vyskytuje se na místě bez přítomnosti veřejnosti, je dobré neprodleně vytočit tísňovou linku 158. Obecně doporučujeme, aby všichni měli čísla na krizové linky uložená v předvolbách mobilních zařízení. Pokud má žena tísnivý pocit, že ji někdo pronásleduje, může požádat o pomoc kolemjdoucího nebo navštívit veřejné prostory,“ radí policejní mluvčí.

Podle neziskových organizací, které pomáhají obětem trestných činů, ale podobná přepadení neznámým mužem na ulici tvoří jen malé procento všech znásilnění, mnohem častější jsou případy, kdy se oběť s pachatelem dobře znají a ke znásilnění dochází v domácím prostředí. Pachatelem často bývá druh či manžel, případně bývalý partner.

Tagy: