Americké volby rozhodnou prázdné kapsy. Případnou prohru demokratů poznáme i v Evropě

Předvolební kampaň na Floridě

Osazenstvo Kapitolu už brzy čeká stěhování, v úterý 8. listopadu si Američané vyberou nové členy horní a dolní komory Kongresu. Podle expertů volby rozhodne především tíživá ekonomická situace, která voliče vžene do náručí republikánů. Vládnoucí demokraté tak budou pravděpodobně sčítat ztráty.

V USA vrcholí takzvané „midterms“, tedy volby do Kongresu, které přichází zpravidla v polovině funkčního období sloužícího prezidenta. Bývá tradicí, že strana, kterou reprezentuje šéf Bílého domu, ve volbách tratí. Tato statistika ale není to jediné, co hraje ve volbách do Kongresu proti demokratům.

Zástupci modrých barev v současnosti drží ve Sněmovně reprezentantů i Senátu těsnou většinu. Je ale velmi pravděpodobné, že se to brzy změní. S trochou štěstí se republikánům může podařit aktuální rozdělení sil v Kapitolu úplně přerýsovat. Kongres se tak dost možná obarví načerveno, protože republikáni mají šanci získat většinu v obou komorách.

Vládnoucí demokraty zastihly volby ve složité fázi ekonomického cyklu. Peněženky Američanů úpí pod dopady inflace a na dlouhodobější a komplexnější témata, jakými jsou například ekologie nebo geopolitické mocenské boje, není čas. Experti mají jasno – letošní volby rozhodnou prázdné kapsy.

Komu se inflace v USA hodí?

List Business Insider poznamenal, že typický volič se rozhoduje na základě emocí a aktuální životní situace. „Právě teď je inflace vysoko, nájmy jsou vysoko, ceny benzínu jsou vysoko – lidé jsou zkrátka nešťastní,“ uvedl web.

Voliči tak logicky přičítají vinu demokratům i prezidentu Bidenovi. Třebaže se s inflací potýká prakticky celý svět. Řešení tak ožehavé krize se ale naneštěstí pro demokraty nenalézá ze dne na den. Zástupci této strany jsou tak podle expertů v pasti. Republikáni podle Business Insideru vytvářejí dojem, že by krizi zvládali lépe a demokrati s tím nemohou nic dělat, protože žádné aktuální řešení neexistuje.

„Ještě před měsícem měli demokraté našlápnuto k tomu, aby pokračovali ve vedení země,“ míní Alice Stewartová, poradkyně republikánů, která se podílela i na podobě prezidentských kampaní. „Jenže věci se daly rychle do pohybu. Republikáni byli vytrvalí a odhodlaní propírat v kampani ekonomiku, inflaci a kriminalitu, a takhle pořád dokola,“ dodala.

Také republikánské průzkumy veřejného mínění podle Business Insideru hlásají, že volby jsou už nyní „upečené“ a demokrati nemají šanci špatný výsledek zvrátit. „Modří“ politici přitom měli během předvolební kampaně mocné spojence. Svým slovem je podpořil sloužící prezident Biden (ačkoli se na akcích dopouštěl nejrůznějších přeřeků) a rovněž stále populární exprezident Barack Obama.

Ukrajina se děsí výsledků voleb v USA

Ačkoli si to zřejmě připouští jen málokterý americký volič, volby v USA ovlivní také dění v Evropě. Válkou zasažená Ukrajina je totiž na pomoci z Washingtonu existenčně závislá, jenže určití republikáni už teď vyhrožují, že je potřeba finanční i vojenské dodávky do Kyjeva výrazně omezit. Někteří z nich jsou pak rovnou toho názoru, že Ukrajině už se nesmí poslat ani cent.

Odborníci proto předpokládají, že pokud republikáni získají obě komory Kongresu, může to potěšit především ruského prezidenta Vladimira Putina, který v posledních měsících z ukrajinské fronty marně vyhlíží dobré zprávy.

Amerického voliče ale především zajímají americké záležitosti. Volby do Kongresu tak nerozhodne válka na Ukrajině, ale skutečně prázdné kapsy.

Tagy: