Skandál při volbách v Praze: Předseda komise se opil, z místnosti ho museli vykázat

Volební místnost

Výsledky senátních a komunálních voleb

Letošní komunální a senátní volby provázely mnohdy bizarní situace. Nejvíce se asi řeší natržený lístek a hlasování předsedy SPD Tomia Okamury, k nepříjemnému incidentu došlo i v pražských Košířích. Předseda tamní volební komise se v sobotu opil, z místnosti ho museli vykázat. Kvůli přešlapu mu nebude vyplacena odměna v plné výši.

O přešlapu předsedy informoval web Blesk.cz. K incidentu mělo dojít v mateřské škole v ulici Peroutkova v Košířích. V průběhu druhého volebního dne se měl předseda komise opít tak moc, že musel být vykázán.

„Předseda komise byl od voleb vykázán a jeho agendu si přebral jiný člen. Vše se vyřešilo bez následků ohledně průběhu voleb,“ sdělil mluvčí Prahy 5 Tomáš Haas. Podotkl, že regulérnost voleb nebyla narušena.

Přijde o část odměny

Po vykázání předseda údajně nečinil žádné problémy a odešel. „Nejednalo se o nominanta úřadu ani žádné politické strany,“ doplnil Hass s tím, že se jednalo o zástupce z řad veřejnosti. Mluvčí dodal, že k žádnému přestupku nedošlo. Jisté ale je, že muž neobdrží odměnu za účast u voleb v plné výši.

Účast ve volební komisi je pro mnohé zajímavou brigádou. Předseda komise zpravidla získá jednorázovou odměnu ve výši 2 200 korun. Konečná částka však může i vyšší. Pokud se jedná o vícekolové volby, předseda, místopředseda a zapisovatel získají příplatek 1 000 korun. V případě, kdy se souběžně konají dva různé typy voleb – tedy senátní a komunální – získávají členové komise další příplatek ve výši 400 korun.

Pokud se člen nezúčastní všech jednání volební komise, odrazí se to na výši jeho odměny. Obecní úřad mu na základě evidence o jeho účasti na jednáních konečnou částku poměrně sníží. Stejně bude úřad pravděpodobně postupovat i v případě předsedy z pražských Košíř.

Tagy: