Přešlap v izraelské očkovací kampani? Oslavovaný miliontý jubilant byl kriminálník

Premiér Izraele Benjamin Netanjahu na fotce s miliontým očkovaným proti COVID-19 v zemi

Izraelský očkovací úspěch

Muž, který byl minulý týden za přítomnosti izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyzdvihován coby jubilejní miliontý člověk očkovaný proti COVID-19 v Izraeli, byl před 40 lety odsouzen za zabití. Muž čtrnáctileté vězení přiznává, odmítá však obvinění ze zabití. O kauze, která u mnohých vzbudila pohoršení, informoval web The Times of Israel. Izrael chce do konce ledna naočkovat přes dva miliony občanů.

Nyní šestašedesátiletý Muhammad Abd al-Wahhab Jabarin, který dostal svou dávku vakcíny minulý pátek v arabském izraelském městě Umm al-Fahm, měl být v roce 1978 odsouzen za ubodání jiného muže. V roce 1992 byl pak údajně po čtrnácti letech vězení propuštěn.

Sám Jabarin v neděli přiznal dlouholeté vězení, ale popřel obvinění ze zabití a tvrzení, že si trest odpykával za vraždu. „Je lež, že jsem to dostal za vraždu. Byl jsem uvězněn za loupež a za zbraně,“ uvedl pro izraelskou televizi Kan.

Netanjahu: Jsme napřed před celým světem

Benjamin Netanjahu v pátek vedle Jabarina, s nímž se nechal fotografovat, nazval dosažení milníku jednoho milionu očkovaných okamžikem „velkého vzrušení“. „Lámeme všechny rekordy. Přinesli jsme do státu Izrael miliony vakcín. Jsme před celým světem napřed,“ uvedl premiér.

Úředníci v zainteresovaném očkovacím centru uvedli, že byli šokováni, když viděli, že se Jabarin objevuje po boku předsedy vlády. Úřad premiéra v reakci webu The Times of Israel sdělil, že „neměl žádné další podrobnosti“ o identitě miliontého příjemce vakcíny, který byl na místě zřejmě vybrán náhodně.

„Ředitel zdravotní kliniky mi řekl, že budu miliontou očkovanou osobou. A pak mi řekl, že nyní přijde Netanjahu. Najednou mi premiér blahopřál, bylo to vzrušující,“ uvedl Jabarin s tím, že ho rozhořčuje, že na něj vytahují věci z minulosti. „Pravdou je, že jsem byl uražen. Proč mně ubližují kvůli Netanjahuovi? Jsem čestný člověk. Bylo to před více než 30 lety. Já jsem si to setkání nezařídil!“

Jabarin také dodal, že svůj dluh společnosti splatil a nechal všechno za sebou. „Máme děti a vnoučata… Byl jsem požádán, abych přišel a byl očkován, a tak jsem se přišel očkovat. Jsem starší a slabý muž. Pokud lidé chtějí jít do Netanjahua, neměli by to dělat skrze mě.“

Izrael naočkoval desetinu populace, do února chce přes 2 miliony

Izraelská vakcinační kampaň je v plném proudu a podle statistik Our World v databázi provozované Oxfordskou univerzitou země zdaleka předstihla ostatní v poměru naočkovaných, když již vakcinovala 11,55 procenta své populace.

Netanjahuova administrativa plánuje do konce ledna naočkovat zhruba 2,25 milionu z celkových 9,3 milionu populace Izraele.

Arabská část obyvatel Izraele, která tvoří přibližně 20 procent tamní populace, se k vakcinační kampani připojuje relativně pomalu, což Netanjahua přimělo k sérii návštěv arabských lokalit – jeho první za několik posledních let. Mnozí však tento krok považují také za snahu o získání politických bodů před březnovými volbami.

Tagy: