Stížnostem na konání voleb se nevyhneme, míní Jelínek. Proč by bylo odložení horší variantou?

Volební urna, ilustrační snímek

360° (262)

Stížnostem na průběh krajských a senátních voleb, které se i přes krizovou situaci povodní budou konat, se podle politologa Lukáše Jelínka český justiční systém nevyhne. Odborník v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zmínil, pro koho bude případné zpochybnění hlasování nejpřitažlivější. Komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko poznamenal, že odložení voleb by bylo horší variantou.

Většina politiků se během povodňového nebezpečí musela podle Jelínka předvést přímo v terénu místo při řečnění na mítincích. „Počkali a nepřekáželi v první chvíli záchranářům. Politické špičky kontrolovaly škody a snažily se být nápomocné vedení měst a obcí,“ pronesl politolog v pořadu 360°.

K TÉMATU: Vláda kvůli povodním vydá dluhopisy, oznámil Jurečka. Na nápravu škod si musíme půjčit, vysvětlil

Politická reprezentace – jak ta krajská, tak celostátní – v očích Jelínka krizovou situaci zvládla i proto, že si uvědomila, že by exhibice kolem zatopených míst mohla vyznít kontraproduktivně.

Senátní a krajské volby na CNN Prima NEWS

Speciální vysílání k volbám už od začátku září, debaty kandidátů na hejtmany, superdebaty s šéfy politických stran a hnutí i finální výsledky voleb dříve než jinde. Více informací najdete zde:

Politolog očekává, že se k Ústavnímu soudu dostane i řada stížností na průběh voleb. Právě o jejich konání se vedla ožehavá diskuze. „Žijeme v době, kdy se nejen u nás zpochybňuje prakticky cokoliv. Sáhnout k takovému kroku je nejpřitažlivější pro ty, kteří se vyznačují svými protisystémovými pozicemi. Je ale dobře, že rozhodnutí přezkoumají odborníci, abychom znali mantinely, v jaké míře může kabinet za krizových podmínek takto improvizovat,“ podotkl Jelínek.

Vzhledem k neobvyklé situaci vnímá Kubičko případné stížnosti jako zcela pochopitelné. „Jestliže volby v některých místech vyvolají pochybnosti, vyjádří se soudní senát. Varianty konání a odložení však nejsou rovnocenné,“ poznamenal komentátor s tím, že za horší variantu pro demokracii považuje posun termínu hlasování.

„Jestliže vláda shledá, že 95 procent volebních okrsků je v pořádku, jde o naprostou většinu a není důvod k dalším krokům,“ pronesl Kubičko a připomněl, že by muselo dojít k vyhlášení stavu nouze, aby se volby mohly odložit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Síkela bude afrokomisařem, prohlásil Juchelka. Je to šance formovat EU, míní Jurečka

Tagy:
povodeň politika volby krajské volby politolog Lukáš Jelínek stížnost záplavy vláda Radko Kubičko 360° volební okrsek Ústavní soud České republiky