Prevence, která může zachránit život: Na jaká bezplatná vyšetření a kdy mají ženy nárok?

V dnešní uspěchané době lidé velmi často zapomínají na to nejcennější – vlastní zdraví. V České republice přitom existuje řada preventivních vyšetření, na která mají lidé bezplatně nárok. Bez ohledu na zdravotní problém může jediná taková návštěva mít zásadní vliv na vývoj onemocnění. Které prohlídky by konkrétně ženy neměly zanedbávat?

Cytologické vyšetření

Nejspolehlivější metoda, jak odhalit zhoubný nádor děložního hrdla ve velmi časném stadiu, je právě cytologický stěr. Bezplatný nárok na něj mají ženy od 15 let jednou ročně. U vyhodnocování stěrů jsou velkými pomocníky digitální technologie a nově i umělá inteligence, která přináší ženám jistotu co nejkvalitnějšího rozboru.

ČTĚTE TAKÉ: Zdravé opalování neexistuje, říká Arenberger a varuje před rakovinou. Čím mazat spáleniny?

Jediné pracoviště v Česku, a zároveň jedno z prvních v Evropě, kde tuto nejmodernější technologii mají, je Bioptická laboratoř v Plzni.

„Scaner převádí buňky do digitálního obrazu. Výsledkem je vytvoření naprosto dokonalého obrazu virtuálního skla v perfektní kvalitě. Umělá inteligence pak dokáže prohlédnout desetitisíce buněk v jednom vzorku. A protože přesně ví, jak vypadají předrakovinová či už rakovinová stádia, dokáže je rychle a efektivně najít, aniž by systém cokoliv přehlédl,“ uvedla Iva Kinkorová Luňáčková, vedoucí lékařka úseku Gynekologické cytologie Bioptické laboratoře.

Testování na přítomnost HPV

Od roku 2021 začaly zdravotní pojišťovny hradit další formu vyšetření, a to testování na přítomnost HPV – viru, který je celosvětově nejrozšířenější sexuální infekcí.

„Pokud žena získá HPV virus, obvykle je schopna během jednoho roku, maximálně dvou, virus z těla přirozeně odstranit pomocí imunitního systému. Pokud infekce trvá déle než dva roky, hovoříme o závažné HPV infekci, která už může vyvolat přednádorové změny na děložním hrdle,“ doplnila Kinkorová Luňáčková.

HPV DNA test je hrazen všem ženám ve věku 35 let, 45 let a 55 let. Zároveň je hrazen i ženám, které mají podezřelý nález v cytologii. Ženy v ostatních věkových kategoriích si také mohou nechat test provést, nebudou ho mít však hrazený od zdravotní pojišťovny.

Screening kolorektálního karcinomu

Kolorektální karcinom je nádorové onemocnění trávicího systému postihující tlusté střevo a konečník. Pro onemocnění se běžně používá ne zcela přesný název rakovina tlustého střeva.

Nemoc začíná nejčastěji zcela nenápadně tvorbou malého slizničního polypu, který se většinou nijak neprojevuje, proto se ke včasnému zachycení patologických změn i v tomto případě doporučuje pravidelné preventivní vyšetření. Na screeningovou kolonoskopii má bezplatný nárok kdokoliv nad 50 let.

Prevence proti nádorovým onemocněním prsu

Rakovina prsu. Vzhledem k její četnosti, která je ještě vyšší než karcinom děložního hrdla, v ženách vyvolává velký strach a obavy. I kvůli nim vzniká nespočet nepravdivých informací a mýtů, jako například to, že není žádný rozdíl ve způsobu léčby, když je nádor objeven včas a když pozdě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Při metastázích nemůžeme mluvit o vyléčení. Dokážeme ale přidat i roky života, říká onkoložka

Rozhodně nepodceňujte důležitost speciálního rentgenového vyšetření, takzvaného mamografu. Preventivní mamografie je hrazena každé ženě od 45. roku věku v intervalu dvou let. Jedinou podmínkou je žádanka od gynekologa či praktického lékaře.

Včas odhalený zhoubný nádor prsu je dobře léčitelný a pravidelné mamografické vyšetřování žen od určitého věku může snížit úmrtnost na rakovinu prsu až o 30 procent, uvádí mamo.cz.

Nepleťte si mamograf s ultrazvukovým vyšetřením, které je metodou číslo jedna u mladých žen s příznaky onemocnění prsu. U žen nad 40 let je zpravidla základní mamografie, ultrazvuk je doplňkový. V některých případech totiž není ultrazvukové vyšetření schopno odhalit právě přednádorové stavy a některé typy časných stádií nádorového onemocnění.

Samovyšetření prsu

V neposlední řadě nezapomínejte na to, že i vy samy se můžete bezplatně vyšetřit. Podle doporučení lékařů by každá žena měla přibližně od 25. roku každý měsíc provádět samovyšetření prsu, aby byla schopna posoudit případné změny. Dívky s genetickou predispozicí již od 18. roku.

Lékaři odhadují, že až 80 procent všech hmatných nálezů, u kterých se později potvrdí zhoubnost, je náhodně odhaleno právě ženami. Jak na samovyšetření radí například nezisková organizace Loono.

Tagy:
zdraví umělá inteligence rakovina infekce prevence laboratoř vyšetření screening Česko věda a technika vědecký výzkum Děložní hrdlo Loono, z.s. nemoci a zdravotní potíže lékařský výzkum zdravotní ošetření a postupy