Rakovině děložního čípku ročně podlehne 400 Češek. Nová AI metoda jim pomáhá zachránit život

Druhé nejčastější nádorové onemocnění v Evropě, kterému jen v Česku ročně podlehne 400 žen. Karcinom děložního čípku je většinou způsobený dlouhodobou infekcí lidským papilomavirem, neboli HPV. Existují však screeningové programy, konkrétně se jedná o cytologické vyšetření, které ročně podstoupí více než dva miliony Češek. Při něm lékaři hledají přednádorové změny či přímo karcinom. Nově lze navíc testovat samotnou přítomnost viru. Plzeňská Bioptická laboratoř používá od ledna k vyhodnocování vzorků umělou inteligenci (AI).

Virus HPV je celosvětově nejrozšířenější sexuálně přenosnou infekcí. Existuje přes 200 různých variant viru, přičemž 14 z nich může zapříčinit nádorová onemocnění děložního čípku, konečníku, genitálií a dokonce i hlavy a krku. Méně rizikové varianty mohou způsobovat genitální i anální bradavice.

ČTĚTE TAKÉ: AI otevírá nové možnosti v boji s rakovinou, říká Bednář. Popsal unikátní nástroj českých vědců

Rakovina děložního čípku je v Evropě druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u lidí ve věku 15 až 44 let. V Česku jím ročně onemocní přibližně 800 žen a zhruba čtyři stovky na něj zemřou, přičemž druhý údaj v sobě samozřejmě zahrnuje i ty, které byly diagnostikovány dříve.

Testování se vyvíjí

Z celkových více než dvou milionů screeningových vyšetření jich přes 900 tisíc provádí Bioptická laboratoř v Plzni, která od ledna letošního roku k testování používá novou moderní technologii.

„Umělá inteligence v odebraném vzorku označí místa s podezřelými buňkami a vytvoří tak předvýběr šedesáti políček, která pak vyhodnocují cytotechnologové a lékaři. Tento proces de facto eliminuje vyhledávací chyby, kdy nemůže dojít k tomu, že při prohledávání celého vzorku cytotechnolog abnormalitu přehlédne,“ uvedla v dokumentu, jenž má redakce k dispozici, Iva Kinkorová Luňáčková, vedoucí lékařka úseku Gynekologické cytologie Bioptické laboratoře.

Sofistikovaný systém vyhodnocování dodaný americkou firmou Hologic získal certifikát Evropské agentury pro léčivé přípravky dříve než americké FDA. V Plzni je tak celé zařízení v provozu dříve než v USA či jinde v Evropě.

„Při cytologickém screeningu tvoří abnormální nálezy okolo tří procent z celkového počtu vyšetření. Dvě procenta jsou zpravidla mírné abnormality, ve zbylém procentu se jedná o vážnější případy,“ vysvětlila Kinkorová Luňáčková.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zemřela Shannen Dohertyová. Hvězda Beverly Hills 90210 prohrála boj s rakovinou

„Pro uchovávání odebraného materiálu využíváme speciální nádobku, díky které můžeme vzorek uchovat až šest týdnů a provádět z něho další vyšetření. Pacientka tak nemusí podstupovat další odběry, což proces velmi usnadňuje,“ dodala lékařka.

Česko si ve screeningu vede dobře

Poměrně rozsáhlé vyšetřování přednádorových změn na děložním čípku, které v České republice probíhá, je součástí pravidelných gynekologických prohlídek. Na ty mají ženy bezplatně nárok jednou ročně od patnácti let věku. Screening spočívá ve zmiňovaném cytologickém vyšetření.

Ženám ve věku 35, 45 a od letošního roku také 55 let stát hradí také HPV DNA test, který v těle hledá přímo samotný virus. V rámci těchto testů dokáže Bioptická laboratoř určit i přesný genotyp viru. Nejrizikovější jsou typy 16 a 18, které vyvolávají rakovinu děložního čípku až v 80 procentech případů.

„Celkově se v Česku ročně provede 2 200 000 vyšetření. Problém ale je, že na kontroly chodí hlavně mladé, sexuálně aktivní ženy. Nejrizikovější skupinou jsou přitom ženy ve věku padesát let a výše, řada z nich ale kvůli menopauze a utichlé sexuální aktivitě úplně přestává chodit na gynekologii a případný problém se tak včas neodhalí. Infikované pacientky v tomto věku přitom často trpí krvácením a dalšími příznaky pokročilého onemocnění,“ uvedl lékař Lubomír Mikulášek.

Nově zavedené – státem hrazené – vyšetření na přítomnost viru v 55 letech by situaci mohlo částečně zlepšit. Nejdůležitější je však osvěta.

Nejúčinnější prevencí proti tomuto nádorovému onemocnění zůstává očkování, které se doporučuje dívkám i chlapcům, a to ještě než začnou aktivně sexuálně žít. Očkovat je možné děti už od devíti let, stát nicméně plně hradí očkování ve věkové skupině 11-14 let včetně. V pozdějším věku se vakcína podává ve třech dávkách a pojišťovna ji nehradí.

Tagy:
zdraví umělá inteligence Evropa rakovina lékař virus Plzeň prevence laboratoř screening Česko USA věda a technika rakovina děložního čípku vědecký výzkum Děložní hrdlo karcinom děložního hrdla nemoci a zdravotní potíže lékařský výzkum zdravotní ošetření a postupy