Po střelbě v Praze se mění zákony. Půjde vzít zbraň, prodejci obdrží „červenou dlaždici“

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Vláda schválila novelu zákona o zbraních

V reakci na tragickou střelbu na Filozofické fakultě v Praze z prosince minulého roku vláda představila dvě úpravy, které budou zahrnuty do novely zákona o zbraních. Jedná se o preventivní zabavení zbraně lidem, kteří vykazují nežádoucí změny chování a mohli by představovat potenciální riziko, a takzvanou „červenou dlaždici“. Ta znamená, že prodejci zbraní budou mít povinnost nahlašovat podezřelé zájemce o koupi. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu Petra Fialy (ODS) to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Tyto body by mohly při schválení začít platit již od 1. července letošního roku.

Novelu zákona o zbraních ve středu schválila vláda. „Tato velká a dlouhodobě připravovaná novelizace nabývá účinnosti 1. ledna 2026. Přináší zejména digitalizaci a nové analytické nástroje pro Policii ČR, propojení zdravotních registrů nejrůznějších odborností a podobně,“ sdělil Rakušan.

ČTĚTE TAKÉ: Měli jména a obličeje. Matka zastřelené dívky na fakultě kritizuje, že se nemluví o obětech

Podoba této novely, kterou musí ještě schválit Sněmovna, byla projednávána ještě před tragickou střelbou na Filozofické fakultě v Praze. Události z loňského prosince však vedly k dílčím úpravám, které by mohly začít platit dříve, konkrétně od 1. července letošního roku v případě, že budou schváleny.

Oznámení může předat i děkan

„Jedná se o dvě věci. Zaprvé, preventivní zabavení zbraně či zbraní lidem, kteří vykazují třeba nějaké nežádoucí změny chování a mohli by představovat potenciální riziko – a to na základě oznámení orgánů veřejné moci. Tím jsou myšleny zpravodajské služby, policie, ale případně i děkan, rektor nebo ředitel školy, který by policii upozornil na jednání, které budí nervozitu,“ vysvětlil ministr.

Zdůraznil, že se nikdo nemusí bát „policejní zlovůle“. „Je to soudně přezkoumatelný úkon. Ten, komu by zbraně byly preventivně zadrženy, samozřejmě může svá práva uplatnit a vstoupit do zcela legálního a jasně čitelného postupu, aby mu byly navráceny,“ líčil Rakušan.

Druhým ustanovením je takzvaná červená dlaždice. „Ta platí pro prodejce zbraní a střeliva, provozovatele střelnic a podobně. Jedná se o povinnost hlásit nežádoucí chování. Může se objevit zákazník, který nejeví znaky psychického zdraví, třeba už na ten první pohled. Nebo se tam může objevit člověk, který se pokouší koupit zbraně, aniž by měl zbrojní oprávnění,“ uvedl příklady ministr.

V takovém případě musí prodejce povinně zareagovat a informaci policii předat. „Červená dlaždice je velmi dobře vizuálně ztvárněna na úvodní stránce, kterou má k dispozici každý, kdo obchoduje se zbraněmi a může skutečně velmi jednoduchou aplikací tuto informaci poskytnout,“ dodal.

Na úpravách pracovala odborná komise, kde byli experti na zbraňovou legislativu, zástupci psychologů, psychiatrů, lékařů a zástupci všech parlamentních politických stran: koaličních i opozičních.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Léčil ho psychiatr. Přesto dostal střelec z FF zbrojní průkaz, tvrdí zdroj. Co říkal ve škole?

„Rozhodně si nemyslíme, že tato dvě opatření vyřeší nebo budou zcela znamenat prevenci nešťastných událostí. Zároveň si ale myslím, že společenská debata nás jako politiky tlačila k dalším krokům,“ doplnil Rakušan. Dodal, že v mezidobí – do začátku platnosti novely zákona – bude pracovní skupina diskutovat další aspekty, které se použití střelných zbraní v Česku týkají.

Aby novela nabyla účinnosti co nejdříve, ideálně už od 1. července 2024, navrhlo ministerstvo vnitra, aby Poslanecká sněmovna schválila návrh už v prvním čtení. Obě ustanovení jsou přímo převzata z už schváleného nového zákona o zbraních a střelivu a jediná změna tak je, že tato zásadní opatření budou platit dříve.

Tagy:
zbraň bezpečnost politika zbraně Vít Rakušan Starostové a nezávislí vláda Praha dlaždice vláda Petra Fialy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy