Penzijní reforma? Pavlův zbytečný šprajc, debata je ve slepé uličce, říká komentátor Korecký

Komentátor MF DNES Miroslav Korecký

Miroslav Korecký k důchodové reformě

Prezident Petr Pavel dělá v debatě s koalicí a opozicí o důchodové reformě zbytečné šťouchance. Řekl to komentátor MF Dnes Miroslav Korecký v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Jednání podle něj došla do slepé uličky a vládě se reformu s největší pravděpodobností podaří prosadit.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý vládě předloží návrh důchodové reformy. Premiér Fiala prohlásil, že ji prosadí, opozice o ní však odmítá jednat. „Vypadá to, že se debata dostala do slepé uličky, a to zejména po té roztržce, ke které došlo jak mezi hnutím ANO a vládní koalicí, tak mezi ANO a Pražským hradem,“ okomentoval situaci Korecký.

ČTĚTE TAKÉ: Beru na vědomí, není to ale šťastné. Petr Pavel promluvil o rozhodnutí ANO nejednat s vládou

Pavel chtěl být „moderátorem“ sporu mezi koalicí a opozicí. Po březnovém jednání prezident oznámil, že se všechny strany shodly na tom, že se věk odchodu do důchodu bude muset zvyšovat, ANO však následně shodu popřelo. Prezident poté argumentoval zápisem z jednání, který Hrad zveřejnil na svém webu.

„Ze strany pana prezidenta bylo zveřejnění toho záznamu zbytečný šprajc. Ukazování fotografií s prázdnými místy hnutí ANO jsou šťouchance, které jsou v tak zásadní věci jako důchodová reforma trochu zbytečné,“ prohlásil Korecký ve vysílání CNN Prima NEWS.

Další jednání se mělo uskutečnit tento týden v pondělí, opoziční hnutí však svou účast zrušilo. Vláda tak návrh podle Koreckého velmi pravděpodobně prosadí. „Kvůli tomu, že ANO asi nedokázalo přiznat nějaký posun v otázce důchodového věku, v tuto chvíli věc leží tak, že si vláda velmi pravděpodobně prohlasuje svou sto osmičkou nebo sto devítkou svoji představu reformy,“ doplnil komentátor.

Vše ale podle něj mohou změnit volby. Pokud by se totiž v příštím volebním období dostalo k moci ANO, hnutí by podle Koreckého minimálně provedlo revizi toho, co nyní vláda schválí.

Návrh, který v úterý Jurečka předloží, počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Podle Koreckého jakákoliv důchodová reforma asi nikdy nemůže být populární, že by však protesty došly tak daleko jako například ve Francii před několika měsíci, podle něj nehrozí. „Je to ale velké volební téma a opozice, která bude tvrdě proti těmto důchodovým změnám, na tom může získávat. To je asi velmi pravděpodobné,“ shrnul.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: TOP 09 má tristní preference. Je to jen trénink, soustředíme se na volby, řekla Pekarová

Tagy: