Pavel poděkoval hejtmanům. Varoval před proměnou krajských voleb v referendum o vládě

Prezident Petr Pavel na setkání s hejtmany

Prezident se setkal s hejtmany

Práce, kterou hejtmani dělají, je mimořádně důležitá, její význam se projevuje zejména v obdobích, kdy se nedaří nebo je nějaká krize. Prezident Petr Pavel to v pondělí řekl na Pražském hradě u příležitosti přijetí hejtmanů a pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS). Současná Asociace krajů čelila výzvám, které předtím hejtmani nezažili, řekl její šéf a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Zmínil covidovou či uprchlickou krizi.

Pavel před hejtmany apeloval na věcnou a slušnou kampaň před krajskými a senátními volbami. Bylo by dobré v ní upírat pozornost právě na situaci v krajích, nedělat z nich referendum o vládě a celostátních záležitostech.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel je vyvrhel, říká mluvčí ruské diplomacie. Českého prezidenta přirovnala k teroristům

Prezident považoval za vhodné hejtmanům poděkovat za práci v končícím volebním období, ať už usilují o obhajobu mandátu, nebo ne. „Určitě nesdílím názor, že by kraje byly zbytečné nebo že byste na krajích neměli co dělat,“ poznamenal. „Práce, kterou děláte, je mimořádně důležitá a její význam se projevuje právě v obdobích, kdy se nedaří nebo je nějaká krize,“ doplnil.

Pavel v prvním roce ve funkci absolvoval cesty do všech krajů. V rozhovoru v červenci řekl, že návštěvy analyzuje a k některým tématům chce pořádat kulaté stoly. Jde například o sociální vyloučení, vzdělávání a energetiku. Učinil tak už při posledních cestách do Ústeckého a Karlovarského kraje.

Prezident hejtmanům v pondělí poděkoval za otevřenost a vstřícnost. Díky návštěvám si udělal hlubší obrázek o řadě problémů. Zároveň ale pro něj měly velice pozitivní náboj, neboť mnoho lidí podle něj nevidí život v Česku vůbec pesimisticky.

Kuba vzpomněl krize

Také hejtmani podle Kuby návštěvy ocenili. Je pro ně důležité mít za prezidenta partnera, kterému je možné vysvětlit, proč kraje vidí některé věci třeba jinak než vláda. Pondělního jednání se nezúčastnil hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS) a moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO).

Členové Asociace krajů v tomto funkčním období podle Kuby zažili asi nejvíc krizových štábů, ať už kvůli koronavirové krizi, očkování proti covidu nebo válce na Ukrajině a ubytovávání uprchlíků. Kuba si váží schopnosti hledání kompromisu, přestože hejtmani pocházejí z různých politických stran a hnutí.

Pardubický hejtman Martin Netolický (SOCDEM) před setkáním ocenil, že prezident schůzku s hejtmany, z nichž někteří funkce v nadcházejících volbách obhajovat nebudou, svolal. „Je dobré, že se setkáme na konci mandátu,“ uvedl s tím, že jednání bude spíš formálního rázu.

Krajské volby se uskuteční 20. a 21. září společně s prvním kolem senátních voleb. Obhájit v nich chce své funkce většina z 13 hejtmanů. Do voleb už nejde ústecký hejtman Jan Schiller (ANO).

Krajskými zastupiteli chce letos být přes 8 280 kandidátů. Je to méně než při minulých volbách před čtyřmi lety, kdy jich bylo zhruba o 1 500 více. Kandidáty navrhlo 76 politických stran a hnutí, o devět více než v roce 2020. Mezi nominovanými jsou ale také zástupci dalších deseti stran a hnutí. Celkem tedy jsou na kandidátních listinách spolu s nestraníky zástupci 87 stran a hnutí, při minulých volbách jich bylo 91.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pospíšil podal trestní oznámení na SPD. Kampaň s „chirurgy z dovozu“ je podle něj nenávistná

Tagy: