Prezident Zeman pověřil šéfa ODS Fialu jednáním o sestavení nové vlády

Miloš Zeman a Petr Fiala

Zeman pověřil Fialu

Prezident Miloš Zeman v úterý pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení nové vlády. V tiskové zprávě to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Fiala následně uvedl, že pověření přijal.

Z tiskové zprávy vyplývá, že Zeman, který je stále v nemocnici, pověřil Fialu písemně. „Vážený pane předsedo, na základě výsledků voleb do Poslanecké sněmovny vás pověřuji, abyste vedl se zástupci politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně jednání, jejichž cílem je ustavení nové vlády,“ stojí v dokumentu.

„Očekávám, že mě budete informovat o výsledcích Vašeho vyjednávání, abych se mohl rozhodnout o svém dalším ústavním postupu,“ napsal Zeman Fialovi.

Fiala uvedl, že pověření přijal. „Dnes jsem od prezidenta republiky Miloše Zemana obdržel oficiální pověření k jednání o sestavení vlády. Toto pověření jsem přijal. V následujících dnech budu pokračovat v jednáních s koaličními partnery o definitivní podobě vlády,“ napsal šéf ODS na Twitteru.

Zeman už dříve řekl, že počítá s tím, že Fialu jmenuje co nejrychleji premiérem. Dosavadní premiér Andrej Babiš (ANO) podle prezidenta o jmenování už nestojí.

Zeman se chce s adepty na ministry sejít

Zeman Fialu pouze pověřil jednáním o sestavení vlády, což je ústavní zvyklost. Končící Babišova vláda by nyní měla podat demisi. Zeman by ji měl přijmout. Prezident už avizoval, že než jmenuje novou vládu Petra Fialy, bude se chtít sejít se všemi adepty na ministry.

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Piráti se STAN v pondělí dopoledne podepsali koaliční smlouvu. Ta obsahuje programové priority a rozdělení resortů. Konkrétní jména ministrů ale ani jedna z koalic nesdělila. Fiala se už nechal slyšet, že kandidáty do čela resortů chce nejprve probrat s prezidentem, než je oficiálně představí.

Tagy: