Prezidentská debata, nebo 11. září? Apple musel opustit tradici, nové telefony odhalí už v pondělí

Šéf Applu Tim Cook při představení iPhone 15.

Apple představil iPhone 15 Pro

Americký gigant Apple chystá další velkou show. Už v pondělí večer odhalí, jak budou vypadat jeho nové mobilní telefony iPhone 16. Velká část chystaných novinek ale unikla na internet ještě před samotným představením. Jak budou vypadat nové telefony s nakousnutým jablkem? Jakou roli bude hrát umělá inteligence? Tyto otázky zajímají uživatele po celém světě, jenže AI funkce nejspíš zůstanou Evropanům zapovězené.

Září už tradičně patří představování nových mobilních telefonů od Applu. Americký gigant zhruba v polovině září pozve vybraný okruh novinářů do svého sídla Apple Park v kalifornském Cupertinu a další miliony lidí sledují odhalování iPhonů prostřednictvím on-line přenosu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do 11 let žádný chytrý telefon. Mobilní operátor radí rodičům, jak chránit zdraví dětí

Přesto bude u této tradice něco jinak: zářijová událost se vždy konala v úterý nebo ve středu. Letos ale Apple musel svou konferenci posunout na pondělí 9. září. V úterý by se totiž dostal do kolize s debatou prezidentských kandidátů Kamaly Harrisové a Donalda Trumpa. Středeční termín 11. září je pak spojený s teroristickým útokem islamistů z Al-Káidy na newyorské Světové obchodní centrum v roce 2001.

GALERIE: Vyzkoušeli jsme si brýle pro virtuální a rozšířenou realitu od Applu

Výjimečný pondělní termín by ale neměl přinést nic zcela revolučního. Během léta na internet unikla podoba nových iPhonů 16 a také jejich specifikace, včetně velikosti displeje nebo baterie.

Jaký bude iPhone 16?

U vzhledu nečekejte velké změny. Výrobci mobilních telefonů v posledních letech vsadili na jednotný design, v němž dělají jen drobné úpravy. Samsung nijak nemění vzhled svých vlajkových lodí z řady Galaxy S24, to samé dělá i Apple, a tak iPhone 16 bude zcela totožný jako předchozí řady.

Základní verze a varianta Plus budou mít opět hliníkové tělo se skleněnými zády, modely Pro a Pro Max budou znovu titanové. U těchto dvou výkonnějších modelů by se mohla objevit i nová barva, kterou někteří označují jako bronzovou, jiní jako pískovou.

Největší vizuální změnou má být větší displej o 0,2“. U iPhone 16 Pro dojde ke zvětšení z 6,1“ na 6,3“, verze Pro Max se rozroste na 6,9“. U základního a Plus modelu zůstávají rozměry stejné jako u „patnáctky“.

Co má umět iPhone 16?

Apple přinese nový čipset A18, s čímž přijde i do všech modelů operační paměť o velikosti 8 GB. Ta byla v předchozí generaci jen v nejvýkonnějších verzích iPhone 15 Pro a Pro Max.

Další změnou bude o zhruba 200 mAh větší kapacita baterie. Uživatelé a fanoušci zařízení s nakousnutým jablkem jsou však napjatí kvůli umělé inteligenci. Firma loni představila svoji Apple Intelligence, jejímž základem je vlastní jazykový model Ajax a dále využívá nástroje chatGPT od společnosti OpenAI.

Tyto vychytávky mají být součástí operačního systému iOS 18, zároveň se nedá počítat, že umělá inteligence bude umět česky. Řada funkcí bude s jistotou přístupná pouze v Severní Americe. Evropané mají smůlu kvůli regulaci, kterou v EU zavádí Akt o digitálních službách, a Apple se obává, že spuštěním AI funkcí na Starém kontinentu by porušil soukromí a bezpečnost dat zdejších uživatelů.

VIDEO: Zákaz mobilů zavádí stále více škol, názory jsou však různé

Tagy: