Prezidentská kampaň na Slovensku: Korčok čelí hackerům i falešnému webu, viní Pellegriniho

Ivan Korčok

Prezidentská kampaň na Slovensku před 2. kolem se neobešla bez podrazů. Vítěz 1. kola a exministr zahraničí Ivan Korčok totiž podle všeho čelí hackerům, kteří měli nechat padnout jeho web. Místo něj se objevil portál, který připomínal Korčokovu minulost, kdy jako diplomat pracoval mimo jiné i pro dřívější vlády premiéra Roberta Fica. Sám kandidát z útoku obviňuje svého rivala z voleb, předsedu Národní rady a šéfa koaliční strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. Ten takové nařčení odmítá.

„Přátelé, včera odpoledne jsme obdrželi informaci, že ‚někdo' založil falešnou stránku s mým jménem, kde byly vymyšleny citáty a další lži o mé osobě,“ uvedl Korčok ve videu, které v sobotu sdílel na sociální síti Facebook. Dodal, že autoři falzifikátu si měli dokonce zaplatit reklamu, aby se podvodný web zobrazoval při vyhledávání jako první.

ČTĚTE TAKÉ: Fico nemůže být hrozbou, ani kdyby chtěl, řekl Kulidakis. Schmarcz zmínil české pokrytectví

Portál byl pak po jistý čas nedostupný, k sobotnímu poledni již opět fungoval v původní verzi. Falešný text byl navíc podle webu Aktuality.sk plný chyb ve skloňování.

Korčok z této situace viní svého protikandidáta. „Před druhým kolem voleb nemusí být člověk úplný Sherlock Holmes, aby věděl, odkud fouká vítr. Tuto reklamu nenajdete na transparentním účtu mého protikandidáta, ačkoliv podle odborníků a metadat udělali falešnou stránku přesně ti samí lidé, kteří dělají kampaň Petra Pellegriniho,“ uvedl.

„Pane Pellegrini, chápu, že asi věci nejdou úplně podle plánu, ale nějaké hranice bychom přece jen mohli respektovat,“ doplnil ve videu exministr zahraničí. Portál Aktuality.sk dodal, že Korčok kvůli celé věci podal trestní oznámení.

Sám Pellegrini podle Denníku N odmítl, že by za hackerskými útoky stál. „Stejnou logikou bychom mohli tvrdit, že samotný Ivan Korčok stojí za celou nechutnou antikampaní, kterou vůči Petrovi Pellegrinimu vedou Korčokovi podporovatelé včetně Igora Matoviče,“ citovalo ho zmíněné médium. Expremiér Matovič rovněž kandidoval na prezidenta a s železnou pravidelností na lídra Hlasu-SD útočí.

Priatelia, včera poobede sme dostali informáciu, že „niekto” spustil falošnú stránku s mojím menom, kde boli vymyslené...

Posted by Ivan Korčok on Saturday, March 30, 2024

Korčok trochu překvapivě ovládl 1. kolo prezidentských voleb s více než 42,5 procenta získaných hlasů. Skončil tak se solidním náskokem pěti procent na druhého Pellegriniho, kterému průzkumy předpovídaly vítězství v 1. i 2. kole.

To se uskuteční v sobotu 6. dubna. Duo kandidátů ve funkci hlavy státu nahradí současnou prezidentku Zuzanu Čaputovou, která se rozhodla o druhý mandát neusilovat.

Tagy: