Máte krásnou ženu, kdy skončí drahota? Lidé křičeli na Pavla na ulici, pak chtěli fotku

Prezident Petr Pavel s jeho ženou Evou na návštěvě základní školy Cimburkova na pražském Žižkově.

Lidé se před školou v Praze vrhli na prezidenta s otázkami

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou v úterý zahájili dvoudenní oficiální návštěvu Prahy. Pobyt prezidentský pár začal na základní škole Cimburkova na Žižkově, kde pohovořil s žáky. Jakmile pár vyšel před školu, čekal na něj dav lidí s různými dotazy. Zajímalo je především, kdy skončí „drahota“.

V okamžiku, kdy prezidentský pár vykročil ze dveří základní školy, strhla se lavina otázek přicházející z davu čekajícího na protější ulici. „Zakazují nám s Vámi mluvit. Proč, pane prezidente? Naše děti tam chodí do školy,“ křičela jedna z účastnic. „Byli bychom rádi, kdybyste přišli k nám,“ řekla a Pavel s ženou Evou se vydali jejich směrem.

Za vlídný krok si vysloužili poděkování i pochvalu. „To se nám od Vás líbí, děkujeme,“ ozývalo se z davu. Poté začala jedna z žen vést s Pavlem diskusi. „Pane prezidente, mohl byste nám odpovědět? Kdy skončí to zdražení? Hlavně jídlo dětem, plyn a elektrika,“ ptala se. „Věřím, že to skončí, až skončí válka. Dokud je válka, tak se s tím těžko dá něco dělat,“ odpověděl Pavel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sledujte ŽIVĚ: Poslanci projednají česko-americkou obrannou smlouvu. SPD se chystá ke kritice

Tato odpověď se však nesetkala s pozitivním přijetím. „Ale my tady v Praze tu válku nemáme,“ namítala žena. „My Vás máme rádi, tak pro nás něco udělejte. Buďte tak hodný. To se nedá vydržet,“ dodala prosebně. „Budeme na tom pracovat,“ přislíbil Pavel. A dav opět zmiňoval, že jim bylo řečeno, ať s prezidentem nemluví. „Vy přece nežerete lidi, jste člověk jako já,“ uvedla žena směrem k hlavě státu. „Mluvit s námi samozřejmě můžete,“ uklidňoval ji Pavel.

Litoval období své nevědomosti před rokem 1989

Poté se prezidentský pár vydal na pietní shromáždění na Újezdě, kde Pavel uvedl, že lituje období své nevědomosti před rokem 1989, kdy systémová selhání komunistického režimu pokládal za chyby jednotlivců. Řekl, že po doplnění vzdělání a získání životních zkušeností se z toho poučil a že si o to víc váží všech těch, kteří již před pádem komunismu dokázali mít k totalitnímu režimu jasný postoj a odvahu se mu postavit.

Program návštěvy bude nyní pokračovat obědem v primátorské rezidenci a poté se Pavel s manželkou spolu s vedením Prahy setkají se zástupci Středočeského kraje, ministerstva školství a odborníky na debatě o školství v metropoli a jejím okolí. Následovat bude debata se zástupci městských částí a předsedů klubů městského zastupitelstva, po které bude v 14:45 tiskový briefing.

Tagy: