Případ extrémního násilí: Petru vyhodili z okna, škrtili a udupali. Tělo skončilo na skládce

Případ, který se vymykal surovostí a brutalitou. V březnu uběhlo 10 let od vraždy patnáctileté dívky z Jihlavy. Petra přežila vyhození z okna. Řádění vrahů ale neskončilo a než dívka zemřela, trpěla desítky minut. Jak na otřesný případ vzpomíná hlavní vyšetřovatel?

V březnu roku 2013 otřásla celým Českem vražda patnáctileté Petry. Smrt mladé dívky se navíc malém zařadila mezi další takzvané policejní pomníčky. „Ta svědectví byla kolikrát protichůdná. Některé děti... no děti... kamarádi Petry nám v podstatě lhali nebo si nic nepamatovali,“ popsal pro CNN Prima NEWS kriminalista Pavel Kubiš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální vražda zpěvačky, která otřásla Českem. Jiří Funda ji podřezal kvůli novému notebooku

I po deseti letech na případ vzpomíná. Vypráví o něm i studentům na středních školách a často prý slyší jen ticho.

Kriminalisté během vyšetřování vyslechli desítky lidí a vraceli se za nimi i opakovaně. Co se tehdy stalo?

Dvacetiletý Michal Kisiov po hádce v bytě vyhodil Petru z okna. Dívka ale přežila. Přivolal proto kamarády Tomáše Zavřela a Jakuba Doležala. První jmenovaný mu pomáhal dívku zavraždit. Použít měli i kabel od počítače ke škrcení a těžké motorkářské boty, kterými jí vrah dupal po hrudníku. Jakub Doležal vyfasoval roli odklízeče – tělo zabalené v prostěradle hodil do popelnice.

„Ti kluci byli takoví rezignovaní, ze začátku bylo vidět, že si trošičku vymýšleli. Ve výpovědi se snažili vinu házet kolem sebe. Ve finále rezignovali a do detailů usmrcení přiznali,“ vzpomínal Kubiš.

V době pátrání byla na několik dní uzavřená jihlavská skládka. Pracovníci museli přeházet 500 tun odpadu. Bylo štěstí, že se tělo vůbec našlo. „Věděli jsme místo, kde se to vysypalo podle svozové trati, jinak si ale myslím, že o pár dní později by už nebyla šance ani náhodou,“ uvedl mluvčí Služeb města Jihlava Martin Málek.

„Je to hodně o tom, jaké má člověk kamarády, v jaké se pohybuje skupině lidí, jak si dokáže vyhodnotit případné riziko a občas je to prostě o tom nemít smůlu,“ doplnil kriminalista. Dva hlavní aktéři si stále odpykávají výjimečné tresty a osudová noc jim změnila celý život, třetí s přezdívkou „odklízeč“ je už na svobodě. Z Jihlavy se ale raději odstěhoval.

Tagy: