Při neštěstí v Alpách zemřel Čech, potvrdilo ministerstvo. Další lidé se stále pohřešují

Pád ledovce v italských Alpách

Při nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada v italských Dolomitech zemřel český občan. Další Čech se pohřešuje, informovala v úterý mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. Další informace podle ní nyní ministerstvo nebude sdělovat. O jedné oběti neštěstí z Česka už dřív informovala italská média, z 13 nezvěstných jsou podle nich tři z České republiky.

„Můžeme potvrdit úmrtí českého občana v souvislosti s neštěstím na Marmoladě. Zároveň pohřešujeme dalšího českého občana,“ uvedla mluvčí v textové zprávě. Český zastupitelský úřad podle ní prověřil více než dvě desítky dalších podnětů a všichni tito Češi jsou v pořádku.

Na hoře Marmolada v úterý ráno pokračuje pátrání po nezvěstných. Záchranáři zapojili do pátrací akce vrtulníky i bezpilotní letouny. Nezvěstných je 13 lidí, z nichž tři jsou podle médií z České republiky. Podle italského tisku se dosud podařilo identifikovat čtyři ze sedmi potvrzených obětí. Ve všech případech jde o Italy, mezi nimiž jsou i zkušení horští průvodci.

Deník Corriere della Sera informoval, že záchranáři obnovili pátrací akci v úterý kolem 08:00. Drony a vrtulníky, které pohřešované hledají, mají například zařízení pro zachycení signálu mobilních telefonů. Alpská záchranná služba kvůli nebezpečí dalších sesuvů zatím vyloučila, že by na místo vyslala pátrací skupiny.

Šéf záchranné služby Maurizio Dellantonio dopoledne uvedl, že služba se chystá vyslat na ledovec pátrací družstvo s maximálně 20 lidmi a speciálně vycvičenými psy. Pátrací akce by se mohla uskutečnit ve středu nebo ve čtvrtek.

„Hodně bude záležet na předpovědi počasí, na teplotách a bouřkách,“ uvedl Dellantonio. Podle deníku La Repubblica úřady také uvažují o odstřelu části ledovce, jež se stále nachází nad místem dopadu sesuvu.

Šance na přežití jsou minimální

Pátrání je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí. Kvůli bouřce ho museli v pondělí na mnoho hodin přerušit. Šance na přežití lidí, které sesuv zasáhl, je podle odborníků minimální.

Kvůli zhoršeným meteorologickým podmínkám a bouřkám úřady nařídily evakuaci oblasti u ledovce Planpincieux, který se nachází na italské straně hory Mont Blanc. Kvůli obavám ze zřícení části ledovce musela být vyklizena desítka budov. V úterý dopoledne ale úřady znovu otevřely cestu, která vede v blízkosti ledovce.

Italská alpská služba také našla u hory Cervino, v západních Alpách, dva horolezce, kteří se pohřešovali od pondělí. Jde pravděpodobně o švýcarské občany.

Tagy: