Šlo tragédii v Krkonoších zabránit? Strom, který spadl na auto, v pořádku nebyl, míní expert

Pád stromu na auto v Krkonoších

Šlo zabránit tragédii v Krkonoších

O víkendu došlo k tragické nehodě, kdy v Krkonoších spadl strom na auto. Z posádky přežil jen řidič. Štáb Krimi zpráv se v úterý znovu vrátil na místo a zjišťoval, zda se neštěstí nedalo zabránit. Podle osloveného dendrologa byl strom shnilý. Smrt tří lidí police řeší jako trestný čin.

Nehoda se stala v neděli na silnici mezi Horním Maršovem a Malou Úpou. Na projíždějící auto spadl desítky metru vysoký smrk, který se prý zlomil. V autě zemřely dvě ženy ve věku 76 a 88 let a 15letý chlapec. Přežil pouze řidič, který skončil v nemocnici. V tu dobu byl na horách silný vítr. Na Sněžce dosahoval rychlosti orkánu.

„Bylo sluníčko a byl nárazový vítr. A pak byl klid, to byla taková nárazovka, ten vítr jenom,“ popsal pro CNN Prima NEWS místní obyvatel. Podle něj byla jedna z žen místní. „Byla v pečovateláku. Přivezli ji sem na víkend a pak ji zase odváželi zpátky,“ upřesnil.

Co přesně se stalo a proč strom na auto spadl, zjišťují vyšetřovatelé. „Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin usmrcení z nedbalosti,“ uvedla mluvčí krajských policistů Iva Kormošová.

Provoz na silnici byl v místě tragédie obnoven až v úterý, ve středu tam pracovali silničáři a opravovali zábradlí a svodidla. Naposledy tady podle informací CNN Prima NEWS opravovali silničáři svodidla po pádu stromu na podzim.

Expert: Strom byl shnilý, ne ale zvenku

Smrk skončil u policejních expertů. „Strom, který spadl na projíždějící vozidlo, jsme zajistili a v současné době čekáme na výsledky znaleckého zkoumání,“ doplnila mluvčí Kormošová.

Štáb Krimi zpráv ukázal fotografii pařezu expertům. „Musím konstatovat, že ten strom byl ve velmi pokročilé fázi hnilob kmene. Měl velmi nízkou mechanickou stabilitu a ta hniloba v té centrální dutině při spodní části kmene, byla opravdu rozsáhlá a sahala téměř až na okraj toho stromu,“ komentoval stav stromu dendrolog Petr Maděra.

Sám ale uznal, že zdravá část, která byla minimální, byla po celém obvodu. „Takže pravděpodobně z vnějšího pohledu se ten strom tvářil jako zcela zdravý,“ doplnil.

To uvedl začátkem týdne i mluvčí KRNAP Radek Drahý. „Ten strom na první pohled vypadal zdravě, nebyl to strom napadený kůrovcem, nebyl ani suchý, naši lesníci by ještě několik dní zpátky na první pohled ten strom nevyhodnotili jako rizikový,“ řekl.

Lesníci v místě tragédie od neděle vykáceli všechny potenciálně rizikové stromy. Podobné případy přitom nejsou ojedinělé. Například v roce 2021 na jihu Čech spadl strom na auto, kde seděli dva dospělí a dvě děti. Auto bylo jejich útočištěm před deštěm, pád stromu dospělí na předních sedadlech nepřežili.

Tagy:
strom Krkonoše CNN Prima NEWS Sněžka Česko Malá Úpa Horní Maršov Petr Maděra