Příběh mustangů: Chtěl pomoct hříběti, místo toho oba skončili v pasti

V posledních měsících se toho při odchytech divokých mustangů stalo tolik negativního, že je na čase, vyvážit to pozitivním příběhem konkrétního mustanga. Je těžké psát nebo číst stále jen o tom ošklivém a srdcervoucím. Proto vám chceme přinést i nějaké šťastné příběhy.

V září loňskéhé roku probíhal odchyt divokých mustangů ve velmi sledované oblasti Colorada, Sand Wash Basin. Je to oblíbené místo fotografů, kteří se snaží vše monitorovat a upozorňovat na kruté zacházení s koňmi. Díky nim je spoustu divokých koní pojmenovano a pečlivě sledovaných. „Cílem Bureau of Land Management (vládní organizace, které odchyty zajišťuje, dále jen BLM) bylo odstranit z volné přírody v této oblasti 633 mustangů. Naštěstí odchyt skončil na čísle 529, což je pro lidi, kteří za mustangy bojují, malé vítězství,“ komentuje výsledky Jiřina Sýsová, která dlouhodobě odchyty divokých koní v Americe monitoruje a je v kontaktu například i s fotografem Wilsonem, jehož snímky díky ní dokreslují náš článek.

Matka s dcerou odděleny helikoptérou

Nemohla být starší než měsíc. Ale ocitla se úplně sama na více než 150 000 pustých akrech veřejných pozemků Colorada. Bylo to poté, co ona a její matka, klisna jménem Serendipity, byly den před tím odděleny helikoptérami, pomocí kterých se mustangové při odchytech nahání. Nikdo se ani neobtěžoval jít malé hříbě hledat.

Druhý den byla nalezena v péči hřebce známého jako Merlin. Kůň malou přivedl k pasti, aby ji vrátil zpátky k matce. Bohužel je tak BLM oba chytili. Z jeho strany se jednalo o snahu hříbě zachránit, protože mu sice mohl nabídnout svou ochranu, ale věděl, že potřebuje mateřské mléko.

Pomohl hříběti a sám skončil v pasti

Mladá klisna i statečný hřebec byli zajati. Všichni byli rádi, že tak malé hříbě nebude v divočině samo bez matky, ale kvůli tomu chytli i mustanga Merlina. Dvě nejdůležitější věci pro divokého koně jsou rodina a svoboda. Pouta divokých koní jsou intenzivní, dynamická a složitá. V tento den si Merlin vybral rodinu a tím obětoval svou svobodu.

Volání svobody bylo silnější než strach

Mustangové mají horkou krev a bylo jasné, že se Merlin jen tak nepodvolí. Nakonec se rozhodl utéct. Přeskočil kovové panely, které ho obklopovaly, a vrátil se zpět do volné přírody.

Hříbě nebylo bohužel umístěno ke své matce, ale na místní veterinární kliniku a jeho osud byl v rukou lidí. I na ni se ale usmálo štěstí. Dostala se do záchranné stanice For the love of Aria, kde zůstáva do teď. Díky lidem, jako je Gina Kuttrus ze zmíněné stanice, mají někteří koně i po krutém odchytu ještě šanci na dobrý život. Klisna dostala jméno Stella Luna.

Tagy: