Další rána pro mustangy. Po krutých odchytech teď umírají v odchytové stanici

Z našich článků již znáte problematiku odchytu divokých mustangů. Jde o snahu snížit jejich populaci kvůli úrodě domorodců, kteří si stěžují na to, že jim přemnožení koně pustoší vypěstované plodiny.

Problém je ale v tom, jakým způsobem U.S. Bureau of Land Management (vládní agentura, spadá pod ministerstvo vnitra USA, dále jen BLM) koně odchytává. Mnoho z nich se zraní při snaze uprchnout, nahánějí je helikoptérami, oddělují hříbata od matek, některé odchyty se navíc provádějí v době březosti a každý odchyt počítá ztráty na životech těchto majestátných zvířat.

Koně se i po odchytu snaží z ohrad uprchnout a i zde dochází ke zraněním, někteří se mezi sebou perou. Podle ochránců zvířat se problematika dá řešit antikoncepčními injekcemi. I tak však vláda odchyty povoluje. Podle ní jde o to, že jsou koně ve špatném stavu a v létě nemají z důvodu velkého počtu ani dostatek pastvin. Což ale ochránci koní popírají.

Nyní se dostala do oběhu další smutná zpráva, která s odchyty souvisí. Několik koní z Wheatland facility – stanice, kde jsou umístěni po odchytu, zemřelo na onemocnění, u nás známé jako „hříběcí“.

I když název evokuje, že onemocněním trpí hříbata, není tomu úplně tak, ale trpí jí většinou mladší koně. Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest. Způsobuje ho bakterie  Streptococcus equi subs. Equi. Příznaky jsou zduření mízních uzlin hlavy a krku, které může způsobit mimo jiné i problémy s příjmem potravy a s dýcháním – udušení. Přenáší se z koně na koně, klidně i vzduchem. Nejčastěji se tak ale stává přes ošetřovatelské pomůcky nebo třeba vodu či podestýlku.

Zmíněná farma hlásí úmrtí dalších šesti koní (celkem už 11), ale příznaky vykazuje až polovina z 2 750 tamních zvířat. Mluvčí BLM Tyson Finnicum ve čtvrtek pro Cowboy State Daily řekl, že koně dostali vakcínu a snaží se všemi možnými prostředky šíření nákazy zabránit. Infikovaní koně jsou odděleni a zastaveny byly i adopce odchycených koní, právě z důvodu možného šíření nákazy i mimo farmu.

Není to první případ, kdy se v odchytové stnaici rozšířil vir. Nejméně 146 divokých koní během léta zemřelo v odchytové stanici BLM v Cañon City v Coloradu po propuknutí viru koňské chřipky („EIV“), onemocnění, proti kterému měli být divocí koně naočkováni. Vše bylo způsobeno špatným hospodařením v ohradách Cañon City, včetně nedostatku personálu, vakcinace a dalších selhání biologické bezpečnosti. Odchycené mustangy drží v ohradách bez přístřešků, po skupinách, kdy na sebe mnohdy koně i útočí, bez dostatku krmiva a vody. A to nemluvě o tom, že jsou hříbata oddělena od matek, rodiny jsou rozděleny apod.

Tagy:
nemoc koně odchyt Colorado USA divocí koně Bureau of Land Management