Přibývá hospitalizovaných s koronavirem. Pacienti většinou nejsou očkovaní

Důchodci

JIPky se začínají plnit

Na infekčních odděleních opět přibývá pacientů s koronavirem. Například v brněnské fakultní nemocnici leží v tuto chvíli devět lidí, tři ve vážném stavu. Všichni hospitalizovaní mají jedno společné – nejsou očkovaní ani jednou dávkou vakcíny. Odborníci se shodují, že počet hospitalizovaných bude rychle růst.

Ještě na konci prázdnin bylo koronavirové oddělení ve Fakultní nemocnici Brno prázdné. Dnes je zde v péči lékařů a sester devět pacientů. Jeden bojuje o život na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) napojený na řízenou plicní ventilaci. Další dva ve vážném stavu leží na jednotce intenzivní péče (JIP).

„Z devíti pacientů, kteří jsou tady hospitalizovaní, není nikdo naočkovaný, nedostali ani jednu dávku. To, že se pacient dostane na jednotku intenzivní péče, ukazuje, že průběh nemoci může být opět smrtelný,“ uvedla primářka kliniky infekčních chorob Radana Pařízková.

Hospitalizovaní často nejsou očkovaní

Paní Jaroslava se dostala do nemocnice takříkajíc za pět minut dvanáct a skončila „jen“ na kyslíkové terapii. „Nejprve mě začaly strašně bolet kosti, celý člověk, jak se říká. Nemohla jsem se ničeho dotknout, nemohla jít na záchod. Ta bolest byla hrozná,“ popsala.

Očkovat se nenechala, byla totiž vůči vakcinaci skeptická. Po této zkušenosti se ale prý naočkuje hned, jak to bude možné. „Člověk si myslí, že se k němu ta nemoc nedostane. Ale teď jsem to přehodnotila,“ řekla paní Jaroslava.

„Očkovat jsem se nenechal, je to na nic. Až se nechá naočkovat celá vláda před lidmi skutečnou vakcínou, tak se nechám i já,“ řekl v anketě CNN Prima News před brněnskou nemocnicí jeden z dotazovaných. „Očkovaný jsem. Mám obě dávky. Je mi přes devadesát a zatím jsem zdravý,“ řekl další.

Praktici někdy onemocnění podceňují

Zdravotníci z nemocnice lidem doporučují, aby se šli naočkovat. Kolegy praktické lékaře zase prosí o pečlivou péči. „Pacienti, kteří jsou na oddělení, byli vyšetřeni u svých lékařů. Na to onemocnění se zapomíná,“ vysvětlila Pařízková.

Počáteční léčbu podcenila i praktická lékařka paní Jaroslavy. „Podívala se mi do krku, dala mi antibiotika a řekla, ať si jdu lehnout a opatruji se,“ popsala Jaroslava.

V celé republice je nyní hospitalizovaných téměř sto pacientů s koronavirem. Odborníci se shodují, že v příštích týdnech se toto číslo výrazně zvýší.

Tagy: