Ani Ukrajina, ani nehoda. Ruské letouny sestřelila vlastní obrana, má jasno Prigožin

U Brjansku si stíhačky a vrtulníky mohli sestřelit sami Rusové. O incidentu v oblasti nacházející se severně od Ukrajiny to nepřímo řekl šéf žoldáků z Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Podle něj stroje dostala z oblohy na zem vlastní protiletecká obrana.

„Čtyři letouny... Když si nakreslíte kruh v oblasti jejich pádu, tak má poloměr 40 kilometrů. Teď běžte na internet a podívejte se, jaká protiletecká obrana by mohla být v centru tohoto kruhu. Pak si udělejte vlastní názor,“ prohlásil podle webu Ctvnews.ca Prigožin prostřednictvím své tiskové agentury na sociální síti Telegram.

Jasně tak naznačuje, že za sestřelením dvojice stíhaček Su-34 a Su-3, a k tomu dvou vrtulníků Mi-8 u Brjansku stojí Rusové.

Prokremelská tisková agentura TASS přitom informovala pouze o pádu jednoho vrtulníku. „Zřítil se u města Klincy (v Brjanské oblasti, pozn. red.),“ uvedla s tím, že se „motor vznítil“.

ČTĚTE TAKÉ: Miny na zvířatech či ukryté do těl padlých. Zákeřné výbušné pasti ohrožují miliony Ukrajinců

Jakoukoliv účast pak popírají Ukrajinci. Tiskový mluvčí vzdušných sil Jurij Ihnat pronesl stejnou tezi jako Prigožin, tedy že si letouny nejspíš sestřelili sami Rusové.

Není to poprvé, co oligarcha a zakladatel vagnerovců svými výroky střílí do řad Rusů. Donedávna byl Prigožin považován za personu, která má mimořádný vliv v nejužším kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rebel Prigožin

Prigožin hojně kritizuje konání ruské armády a jejího velení na Ukrajině. Na paškál si často bere zejména ministra obrany Sergeje Šojgua. „Máme ministerstvo intrik namísto ministerstva obrany,“ řekl před pár dny šéf vagnerovců.

Naposledy kritizoval, že jeho žoldáci, často propuštění trestanci, nemají u města Bachmut dostatek munice. Napřed dostal příslib, že armáda vagnerovcům tolik potřebné zásoby dodá, později si však stěžoval, že jeho muži dostali zhruba jen desetinu toho, co požadovali.

Stejně tak Šojgua a ruskou armádu na Ukrajině pod velením náčelníka Generálního štábu Ruských ozbrojených sil Valerije Gerasimova kritizoval kvůli úprkům ruských vojáků u Bachmutu, o čemž psal web Rferl.org. Podle Prigožina vojáci ruské armády utíkali kvůli „hlouposti“ svých velitelů, kteří dle něj dávají „zločinné rozkazy“. „Vojáci by neměli umírat kvůli hlouposti svého velení,“ sdělil Prigožin.

Tagy:
válka Vladimir Putin stíhačka Ukrajina Telegram Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu Brjansk Suchoj Su-34 Mil Mi-8 Jevgenij Prigožin