Prigožin volá po konci války, připustil i možnost porážky. Orbán naopak Moskvu potěšil

Rusko dosáhlo dílčích úspěchů, mělo by válku na Ukrajině ukončit. V tomto smyslu se překvapivě vyjádřil ruský oligarcha a šéf žoldácké Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v nedávno publikovaném textu. Maďarský premiér Viktor Orbán naopak prohlásil, že Ukrajina ve finančním smyslu neexistuje.

Mimořádně třaskavých reakcí se dočkala publikace analýzy války, kterou měl sepsat osobně ruský oligarcha Prigožin. Ten vede paramilitantní frakci Vagnerova skupina, jež na Ukrajině bojuje. Prigožin v textu zmínil řadu věcí, které směrem k Moskvě vyznívají negativně.

Kriticky se postavil například vůči pokračující válce na Ukrajině, kterou podobně jako ostatní Rusové nazývá „speciální vojenskou operací“. Prigožin v textu popisoval paradox, jemuž Rusko čelí. Podle něj by Kreml mohl válku ukončit, protože dosáhl určitých strategických úspěchů, na druhé straně ale prý musí v konfliktu pokračovat, aby si udržel mocenskou pozici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Balistických střel ubývá, Rusové našli náhradu. Stařičké bomby za „pár korun“ straší Kyjev

„Ideální možností je oznámení konce speciální vojenské operace a informování všech o tom, že Rusko dosáhlo cílů, které si vytyčilo. V určitém smyslu se to skutečně stalo,“ napsal Prigožin. „Rusko zničilo velkou část aktivní mužské populace Ukrajiny, odřízlo Azovské moře a velkou část Černého moře, zabralo velký kus ukrajinského území a vytvořilo pozemní koridor na Krym,“ dodal oligarcha.

I když se Prigožin v textu obouvá do ruských elit – které podle něj tvoří takzvaný „deep state“ (termín oblíbený exprezidentem USA Donaldem Trumpem zachycující neviditelnou frakci, která tahá za vládnoucí nitky, pozn. red.) – ruský národ jako takový naopak hodnotí velmi pozitivně.

Oligarcha se dokonce nebojí ani případné ruské prohry ve válce. „Rusko nemůže akceptovat žádnou dohodu, jen férový boj. A pokud z toho boje vyjdeme jako poražení, není se čeho bát. Opevněné oblasti Ruska znemožňují průnik do vnitrozemí. Ruský lid se nikdy nezhroutil a ani se nikdy nezhroutí,“ sdělil světu Prigožin.

Kritika Orbána

Zatímco jeho stať garnituru v Kremlu zřejmě spíše nepotěšila, svým vystupováním naopak vyvolal potlesk Moskvy maďarský premiér Viktor Orbán. Státník v pátečním rozhovoru pro národní rozhlasovou stanici Kossuth prohlásil, že Ukrajina ve finančním smyslu „neexistuje“.

Podle něj Kyjev dotuje Evropská unie, bez jejíž pomoci by se ukrajinský stát údajně zhroutil.

Prohlášení vyvolalo na Ukrajině negativní reakce. „Naléháme na Viktora Orbána, aby se postavil tváří v tvář pravdě. Podpora Ukrajiny není charita. Podporováním Ukrajiny investuje Evropa především do své vlastní bezpečnosti,“ sdělil mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

Tagy: