Lochman: Mít euro znamená být v extralize. Čechům to zdraží služby, nesouhlasil Havlíček

Poslanec Ondřej Lochman (STAN) a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO)

360° (2)

Euro je budoucnost, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Ondřej Lochman (STAN) a země, které jím platí, přirovnal k extralize. Přijetím společné evropské měny by se podle něj ulehčilo například firmám. Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) ale míní, že pro přijetí eura není vhodná doba. Připomněl, že tímto krokem by se zvýšily ceny služeb.

O přijetí eura se bavíme už 15 let, jsem velmi rád, že toto téma prezident Petr Pavel otevřel, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Ondřej Lochman (STAN). „O euru se málokdo opravdu chce bavit, a přitom od roku 2004 stále říkáme, že se to jednou stane, ale stále to odsouváme. Za nás je to budoucnost,“ řekl Lochman.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nůžky se rozevírají, říká expert. Varoval před radikalizací i rezignací na demokracii

Země, které platí eurem, přirovnal k extralize. „V rámci Evropské unie se ministři zemí, které mají euro, potkávají vždycky první a mnoho věcí navrhují a nasazují. Toto je extraliga, nevím, proč nechceme být v extralize. Jako malá exportní ekonomika budeme těžko žít na našem vlastním písečku,“ řekl Lochman.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka (ANO) ale není pro přijetí eura vhodná doba. „Musíme se dívat i z jiných úhlů pohledu, nebo to opravdu myslíme vážně, že chceme zcela ztratit naši suverenitu ve smyslu měnové politiky?“ řekl Havlíček.

Podle Lochamana by ale přijetí eura bylo výhodné pro firmy. „Ony vám řeknou, že to poslední, co vedou v českých korunách, jsou platy. Jsou vázány na spolupráci s Německem a na exportní politiku a ekonomiku, tak vedou většinu svých peněz v eurech. Kurzové ztráty jsou velmi vysoké,“ zdůraznil Lochman.

Havlíček ale podotkl, že zavedením eura by se zvýšily ceny služeb. „Nechci být populistický, abych tvrdil, že se automaticky všechno zdraží, ale pokud si uděláte fakt férovou vědeckou studii ve všech zemích, kde se euro zavádělo, tak se zdražily zejména služby spojené s běžným obchodem. Toto jsou zásadní věci, které by negativně dopadly na středně příjmové a nízkopříjmové domácnosti,“ řekl Havlíček.

Tagy: