Prima HISTORIE poodhalí tajemná zákoutí českých dějin. Nový pořad odstartoval v sobotu

Na obrazovky CNN Prima NEWS míří nový seriál dokumentů s názvem Prima HISTORIE.

Na obrazovky CNN Prima NEWS míří nový seriál dokumentů s názvem Prima HISTORIE. Dvanáctiminutový pořad, který vzniká ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze, ukáže zábavnou a atraktivní formou zásadní okamžiky československých a českých dějin, poodhalí zákoutí historie zahalená tajemstvím a představí významné osobnosti našich dějin. Prima HISTORIÍ diváky provede moderátor Karel Rychlý, který působí i jako reportér CNN Prima NEWS. Na první díl pořadu se mohou diváci těšit už tuto sobotu ve 14:30 na CNN Prima NEWS.

Československé a české dějiny jsou plné velkých okamžiků a významných postav, o kterých se možná tolik nemluví, ale můžeme na ně být po právu hrdí. Jsou to dějiny plné napínavých příběhů a velkých dobrodružství. Chcete vědět, co napsal hrdina východní fronty Otakar Jaroš své mamince před tím, než padl u Sokolova? Nebo vás zajímá, jak by vypadalo Česko, kdyby Gavrilo Princip v Sarajevu nezastřelil arcivévodu Ferdinanda d'Este? I na to jsme se historiků zeptali. Nová dokumentární série vzniká ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze, ve kterém se jednotlivé díly natáčí.

ČTĚTE TAKÉ: Dvojice mladých talentů míří na Milano Design Week. Je co ukazovat, říká porota

„Vojenský historický ústav v Praze má jedinečný fond historických záběrů a fotografií a také memorabilií, které vystavuje ve svém Vojenském muzeu. Tyto záběry jsou opravdu unikátní a pro diváka jedinečnou příležitostí nejen dozvědět se řadu poutavých informací, ale právě prostřednictvím záběrů a exponátů se seznámit s atmosférou dané doby,“ řekl moderátor pořadu Karel Rychlý.

„Sáhli jsme do bohatého filmového archivu Vojenského historického ústavu v Praze a našli jsme tam záběry, které kromě historiků desítky let nikdo neviděl. Jsou černobílé, často němé a občas přes ně "prší" škrábance, ale jsou autentické a několik vteřin může říct víc než mnoho slov,“ dodal dramaturg pořadu Vladimír Blažek.

Prima HISTORIE divákům nabídne příběhy lidí, kteří utvářeli minulost a kterým stát vděčí za svou existenci a svobodu. „Informovat seriózně o našich dějinách není výsada pouze vědeckých institucí. Prostřednictvím médií, včetně těch komerčních, je možné oslovit i většinového diváka. Možná také díky pořadu Prima HISTORIE pak mnozí z nich přijdou do muzea, kde se pořad natáčí, aby si svoje znalosti ještě rozšířili,“ uvedl ředitel Vojenského historického ústavu, brigádní generál Aleš Knížek.

Pořad v každém díle shrne vše podstatné. „Samotná stopáž jde tak trochu naproti dnešní uspěchané době. Ale jsem přesvědčen, že když se divák rozhodne dokument zhlédnout, zaujme jej, a už se od něj neodpoutá,“ doplnil Rychlý, který je pro moderaci tohoto pořadu jako stvořený – kdyby se totiž nestal moderátorem, byl by dnes učitelem dějepisu.

„Já jsem vlastně původně učitel dějepisu, k dějinám mám vztah už od střední školy. A musím se přiznat, že právě dějiny 20. století mi přijdou nesmírně strhující, i když každé historické období má něco do sebe. Moderování takového typu pořadu je pro mne nesmírně inspirativní a také mám pocit, že se tak trochu vracím ke své původní profesi.“

Na premiéru Prima HISTORIE se diváci mohou těšit už tuto sobotu ve 14:30 na CNN Prima NEWS, další díly pak budou následovat každou sobotu ve stejný čas. První dokument je věnován generálu Františku Moravcovi, který byl šéfem rozvědky za druhé světové války – z tohoto titulu o něm není známo moc informací, přestože byl jeho život nesmírně bohatý a zajímavý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na koleje v USA se vrátil ikonický vlak

Tagy:
Karel Rychlý historie FTV Prima CNN Prima NEWS TV Prima Vojenský historický ústav Praha Prima Historie Prima HISTORIE