Prima řeznictví: Sádlový král vládne Petřkovicím, v Hustopečích si chválí špekáčky


Řeznictví v Petřkovicích u Ostravy a v Hustopečích nad Bečvou vyrábějí podle receptur, které se předávají z generace na generaci. Naše reportérka se tentokrát vypravila do Moravskoslezského kraje, aby ochutnala dobroty v rámci sériálu, ve kterém představujeme české řeznické rodiny a vaše oblíbená uzenářství.

Miroslavu Janusovi se už v Ostravě-Petřkovicích dokonce přezdívá sádlový král. Sádlo vyrábí čisté nebo se škvarky či s cibulí. „Je fakt vynikající,“ popsala jedna ze zákaznic. „Výborné, výborné, výborné. Sádlo mám i pro kolegyni. Vždycky jsme byli spokojeni. Na nějaké oslavy tu kupujeme i hotová kolena nebo žebra,“ doplnil další.

ČTĚTE TAKÉ: Rodinná řeznictví lákají na tradiční receptury. Kam za nejlepšími uzeninami na Plzeňsku?

„V naší prodejně si můžete nakoupit i teplou kuchyni, jako jsou řízky, žebra, kolena, kuřecí, pečená masa. Děláme i na objednávky, rodinné oslavy, akce či rauty,“ řekl majitel řeznictví Miroslav Janus. Zákazníci si v Petřkovicích velmi chválí také klasické špekáčky. „Tajný recept nemáme. Taky je mám ráda, opravdu je tam maso, nedáváme žádný separát. Děláme to poctivě, jak se říká, taková domácí výroba,“ doplnila Janusová.

Řeznictví v Ostravě-Petřkovicích začali budovat manželé Janusovi před 34 lety. „Začali jsme s uzenými klobáskami. Ty hodně šly, dělali jsme je takové tenké, a to byly opravdu fronty až ven,“ popsala pro CNN Prima NEWS zakladatelka řeznictví Taťana Janusová. Výborné jsou podle prodavačky zejména se sýrem nebo medvědím česnekem. „Tlačenka, luxusní játrovka, tu musíte ochutnat – opravdu výborná. A potom klasika, sádlo, tady sádlo jde ve velkém. To jde na tuny,“ doplnila pro CNN Prima NEWS žena za pultem Petra Kaczmarková.

Kam na špekáčky v Hustopečích?

Poctivé špekáčky vyrábějí také v Hustopečích nad Bečvou. „Je tam cítit hodně masa a prostě jsou chuťově úplně jiné,“ popsal jeden ze zákazníků. „Já mám ráda párek se sýrem. Mají to tady čerstvé, je to všechno takové úhledné, čisté,“ doplnila další.

V Hustopečích vyrábějí uzeniny už třetí a čtvrtá generace řeznické rodiny. „Výroba se nacházela v rodném domě dědy. Vybudoval vlastní výrobu paštik, konzerv a hotových jídel,“ popsala pro CNN Prima NEWS vnučka zakladatele Barbora Denková.

Rodina v tradiční výrobě paštik a masových konzerv pokračuje i dnes. „Paštiky jsou úplně nejoblíbenější. Teď frčí paštika s husími játry nebo svatomartinská,“ okomentovala pro CNN Prima NEWS prodavačka Ludmila Vomáčková.

Pokud víte i vy o nějakém Prima řeznictví ve vašem okolí, kde se kloubí tradice s poctivostí, napište nám svůj tip na zpravy@iprima.cz..

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prima řeznictví. Domácí výroba je v Poličce základem. U Švandů v Hlinsku mají staletou tradici