Vyzývali k mému zavraždění. Okamura s Vystrčilem se přeli o to, kdo nabádá k násilí

Tomio Okamura

PARTIE Terezie Tománkové (7)

Odpovědnost za případné násilné činy s politickým podtextem mají také šiřitelé dezinformací. Myslí si to předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Projevy nenávisti odsuzuje rovněž šéf SPD Tomio Okamura. Sám se prý stal terčem takových skutků. „Je to opravdu děsivé, co se děje,“ řekl Okamura v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. A připomněl „kyanidovou kauzu“.

„Mám z toho velkou obavu. Čekám, kdy někdo vezme kostku a hodí ji. Každý, kdo dezinformuje, by si měl uvědomit, že nese odpovědnost za to, co se bude dít potom,“ řekl Miloš Vystrčil v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Následně se obrátil na svého oponenta v diskusi Tomia Okamuru: „Až se něco stane, bude to také proto, že někteří lidé uvěřili dezinformacím a řečem, které říkáte a vypouštíte všude možně jenom proto, abyste měli o dvě, tři procenta více voličů, než máte doposud.“

Okamura: Kolář si fotí moje bydliště

„Je to opravdu děsivé, co se děje,“ souhlasil s Vystrčilem Okamura. Vzápětí ale začal vypočítávat, že je sám terčem útoků, před kterými předseda Senátu varuje. „Poslanec vládní koalice TOP 09 Ondřej Kolář se vyfotil před mým domem, dal to na internet, aby poštval občany proti mému bydlišti, kde žije i moje rodina,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Postěžoval si, že i přes apel na předsedkyni TOP 09 Markéta Pekarová Adamová k události mlčela. „Představitel TOP 09 a primář sokolovské nemocnice Martin Straka vyzval veřejně, aby mi dali do pití kyanid, aby mě zabili,“ pokračoval předseda SPD.

„Primář vyzývá k zavraždění člověka, to jsou představitelé vaší vládní koalice. Já to musím důrazně odsoudit. Přestaňte s tou totalitou, přestaňte s tou šikanou lidí. SPD se na žádných takových věcech nepodílelo. Odmítáme násilí,“ prohlásil Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS.

Opravdu výzva k vraždě?

Zmiňovaný primář Straka na Twitteru reagoval na příspěvek doktora Lukáše Korbela. Ten s nadsázkou napsal, že by měli Okamurovi dát do pití projímadlo, aby přestal obstruovat sněmovní rozpravu. Straka pod tweet připsal jediné slovo, a to zmíněný „kyanid“. Žádnou další výzvu k tomu nepřipojil, po internetu se ale šíří fotomontáže, které mu přiřkly výroky jako „kápněte Okamurovi do pití kyanid“.

Straka se poté šéfovi SPD omluvil, a to jak v diskusních vláknech, tak i na svém twitterovém profilu. „Veřejně se omlouvám panu poslanci Tomio Okamurovi za nevhodný koment k tweetu o jeho osobě. Byla to pouze nadsázka, nepochopena. Živím se léčením lidí a násilí je mi cizí. Je mi to upřímně líto, nebude se to opakovat. Omlouvám se i všem, kterých se to dotklo,“ napsal primář. V příspěvku předsedu SPD označil.

Okamura nicméně v Partii uvedl, že žádnou omluvu nezaregistroval. „Pakliže se mi omluvil následně, dobře,“ poznamenal.

Tagy: