Okamura k obstrukcím: Fialu opojila moc a začal mít dvojí metr. Vláda nás chce umlčet

Petr Fiala

PARTIE Terezie Tománkové (7)

Předseda SPD Tomio Okamura tento týden řečnil v Poslanecké sněmovně téměř šest hodin v kuse. Jeho snahou bylo zabránit projednávání takzvaného pandemického zákona. Vysloužil si tak kritiku ze strany poslanců vládní koalice, v jednu chvíli byl jeho proslov dokonce přerušen předsedajícím schůze Janem Skopečkem (ODS). „My jsme postupovali přesně podle jednacího řádu,“ řekl Okamura v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Je vidět, že když se někdo obklopí mocí a arogancí moci, vidí to zcela jinak. Vládní koalice by nás nejraději umlčela, abychom vůbec nechodili do Sněmovny. My jsme postupovali přesně podle jednacího řádu, využíváme všech legálních možností, které máme,“ hájil Okamura v Partii Terezie Tománkové obstrukce, ke kterým SPD ve Sněmovně přistoupila.

Šéf SPD připomněl, že když se v roce 2016 jednalo o zákonu o elektronické evidenci tržeb, občanští demokraté obstruovali 236 dní. V souvislosti se zablokováním Sněmovny při projednávání takzvaného pandemického zákona se začala zmiňovat možnost změnit sněmovní jednací řád. Právě proto, aby se přesněji vymezila pravidla, kdo, kdy a jak dlouhou může hovořit u řečnického pultu.

Další obstrukce? Zákon o korespondenční volbě

„Se změnou jednacího řádu bych byl opatrný. K demokracii obstrukce patří, záleží, kvůli čemu obstruujete,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Podle něho obstrukce mohou mít i pozitivní dopad, právě podle toho, o jakém zákonu se na půdě parlamentních komor jedná.

Tomio Okamura ale s tím, že by jeho strana nějak zneužívala pravidel, která jí sněmovní jednací řád dává, nesouhlasil. „SPD je konstruktivní strana, chceme, aby šla Česká republika dopředu. Řekli jsme předem, že budeme obstruovat,“ oponoval. Okamurovi vadí dva zákony, pandemický a zákon o korespondenční volbě. „Korespondenční volba může způsobovat manipulace a podvody,“ řekl šéf SPD na otázku, jestli lze očekávat, že SPD bude projednávání legislativy opět zdržovat.

„Vy si myslíte, že ten, kdo je občanem České republiky a žije v zahraničí, má mít jiná práva než ten, kdo žije v České republice?“ zeptal se Miloš Vystrčil Tomia Okamury. Předseda SPD ale zmínil, že čeští občané mohou v zahraničí volit na zastupitelských úřadech. „Jestli je prioritou občana žijícího v zahraničí volit, měl by si na to čas udělat,“ dodal.

Tagy:
politika opozice Jan Skopeček EET ODS CNN Prima NEWS Senát Miloš Vystrčil Poslanecká sněmovna Tomio Okamura Terezie Tománková Partie Terezie Tománkové vláda Česko Svoboda a přímá demokracie pandemický zákon obstrukce Poslanecká sněmovna ČR