OBRAZEM: Prádelny, hinduistický chrám i mezi urnami s ostatky. Kde všude Američané volí?

Volební místnost v prádelně Su Nueva Lavanderia v Chicagu

Výsledky primárek v USA

Spojené státy mají za sebou superúterý. Američané v 15 finálních státech odevzdávali své hlasy na mnohdy kuriózních místech. Zatímco školní tělocvičny nejspíš nikoho nepřekvapí, volební urny v muzeích moderního umění už možná ano. Existují ale také mnohem divočejší volební místnosti, třeba v podobě garáží, prádelen, kadeřnictví či kolumbárií, kde se v urnách uchovávají ostatky zesnulých. Podívejte se na ta nejzajímavější místa, kde mohou Američané tradičně volit.

Dle očekávání ovládli superúterý současný prezident Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump. Jeho jediná republikánská protikandidátka Nikki Haleyová naopak nepřesvědčila dostatek voličů a boje o Bílý dům se tudíž s největší pravděpodobností nezúčastní. Prezidentští kandidáti usilovali o podporu v 15 amerických státech – a občané volili prakticky všude, kde to jen šlo.

Nejčastěji se hlasovací urny nacházely ve třídách, tělocvičnách, komunitních centrech či kostelech. Někde se ale muselo improvizovat o poznání více – čím odlehlejší místo, tím zajímavější výběr volebních místností.

Již tradičně se v Arlingtonu ve Virginii volilo v prostorech místního muzea moderního umění a galerii Bennett Park Apartments Art Atrium. V texaském Brownsville se odevzdávaly hlasy na půdě místní soudní síně.

O něco divočejším nápadem bylo zřídit volební místnost v prádelně. Tak učinili například v Chicagu, kde podnik Su Nueva Lavanderia posloužil jako hlasovací stanice již v roce 2016. Za zvuku třesoucích se praček tak mohli Američané dát najevo svou podporu Hillary Clintonové či Donaldu Trumpovi v jejich dřívějším prezidentském duelu.

Neméně kuriózním místem pro volby je také hinduistický chrám zasvěcený bohu Krišnovi v utažském Salt Lake City. Mexická restaurace Taquerias Los Comales v Chicagu zase potěšila všechny, kteří si po odevzdání hlasu chtěli dopřát dobré jídlo.

Poněkud morbidní výběr měli v San Francisku. Volebním urnám totiž dělaly společnost urny s ostatky zesnulých. Hlasovací lístky se totiž odevzdávaly uvnitř tamějšího kolumbária, kde našlo věčný klid přes 8 500 lidí. Jako volební místnost slouží dodnes. Výjimkou nejsou ani garáže, hasičské stanice, kadeřnictví či bowlingové bary.

Biden i Trump mají na kontě jednu porážku

Současný prezident USA zvítězil ve všech 15 státech, kde se při superúterý odehrál demokratický souboj o prezidentskou nominaci. Porážku utrpěl pouze na Americké Samoi, která není považována za jeden ze států USA, nýbrž jen jako přidružené území. Zde vyhrál Jason Palmer.

Predikce agentury AP odhadují, že republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump zvítězil ve všech primárkách své strany, které se konaly v superúterý. Jedinou výjimkou je v tomto ohledu Vermont. Zde zvítězila jeho rivalka Nikki Haleyová.

Poražená republikánská kandidátka na prezidenta Nikki Haleyová po sérii neúspěchů v primárkách, kdy proti svému rivalovi Donaldu Trumpovi zvítězila pouze ve Vermontu, dost možná neví, co teď udělá. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla spolupracovnice redakce žijící v Americe Lenka White. Ta poukázala na to, že Haleyová doposud nesvolala žádný brífink nebo recepci. Dozvuky volebního dne můžete sledovat v našem on-line článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak dopadlo americké superúterý? Volební den na půdě USA zhodnotili exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a politolog Tomáš Klvaňa ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: