Potomci Harryho a Meghan budou žít sen mnohých dětí. Z Lilibet je princezna, Archie je princ

Po smrti královny Alžběty II. získalo několik členů královské rodiny nové tituly. Mezi nimi jsou také obě děti vévodů ze Sussexu. Nově jsou to tedy Jeho královská Výsost princ Archie ze Sussexu a Její královská Výsost princezna Lilibet ze Sussexu. Informoval o tom web CNN.

Změna titulů je výsledkem konvencí, které jsou v platnosti už více než 100 let. Podle pravidel, která zavedl Jiří V. v roce 1917, získávají vnoučata panovníka královský titul. Jako vnoučata krále Karla III. mají Archie s Lilibet ze Sussexu právo na to být princem a princeznou.

Vévodkyně Meghan ale minulý rok navrhla, že by tento titul mohl být Archiemu odepřen kvůli jeho rasovým předkům. V rozhovoru s Oprah Winfreyovou vévodkyně uvedla, že se jeden ze členů královské rodiny obával toho, „jak tmavá mohla být Archieho kůže, když se narodil“. „To mi řekl Harry. To byly rozhovory, které s ním vedla rodina,“ řekla podle CNN Meghan. Odmítla ale prozradit, kdo byl do těchto rozhovorů zapojen.

Podle ní probíhaly tyto rozhovory ve stejnou dobu, kdy se s princem Harrym dozvěděli, že Archie nebude mít bezpečnostní službu ani oficiální titul. Buckinghamský palác v době Archieho narození v roce 2019 uvedl pro CNN, že „vévoda a vévodkyně ze Sussexu se rozhodli nepoužívat pro svého syna vůbec žádný titul“. V rozhovoru s Winfreyovou to ale Meghan razantně popřela.

Tituly ale děti zřejmě získají. Nic nenasvědčuje tomu, že by měl král v plánu provádět jakékoli změny v úmluvě.

Tagy:
Velká Británie princ Harry Meghan Markleová titul královská rodina děti Karel III. Archie Mountbatten-Windsor Lilibet Diana Mountbattenová-Windsorová