Vévodkyni Kate udělí král Karel III. nový titul. Nosila ho i Brity milovaná Diana

Vévodkyně Kate je princeznou dětských srdcí.

Novým panovníkem Velké Británie se stal královnin prvorozený syn Charles, dnes Karel III.

Z vévodkyně Kate se stane princezna z Walesu. Nový král Karel III. jí totiž udělí titul. Uvedl to ve svém prvním projevu k britské veřejnosti po nástupu na trůn. Titul princezny z Walesu je spojen s jeho první manželkou a matkou princů Williama a Harryho, princeznou Dianou.

Kate Middletonová, dříve známá jako vévodkyně z Cambridge, bude nově nosit tituly vévodkyně z Cornwallu a princezna z Walesu. Ve svém prvním televizním projevu od smrti královny Alžběty II. to uvedl Karel III. Potvrdil také, že titul princ z Walesu po něm přebere syn William.

„Jako můj dědic nyní William přebírá skotské tituly, které pro mě tolik znamenaly. Nastupuje po mně jako vévoda z Cornwallu a přebírá odpovědnost za vévodství Cornwall, kterou jsem měl po více než pět desetiletí,“ řekl král Karel III. „Jsem hrdý i na to, že ho mohu jmenovat princem z Walesu, titulem, který jsem měl tu čest nosit po většinu svého života. Věřím, že s Kate po svém boku nás budou nový princ a princezna waleská nadále inspirovat,“ pokračoval.

Tento titul nynější král získal roku 1958, pět let po korunovaci Alžběty II. Titul princezna z Walesu nosila Karlova první manželka Diana Spencerová.

Podle zdroje blízkého královské rodině se pár zaměří na prohloubení „důvěry a respektu“ velšského lidu a „přistoupí ke svým rolím skromným a pokorným způsobem, jakým přistupovali ke své práci dříve“. Kate, jako nová princezna z Walesu, si je velmi dobře vědoma, že titul je spojen s princeznou Dianou. Těší se ale, že si v této roli vytvoří vlastní cestu, píše web Town and Country.

Dianinu smrt oplakávaly miliony lidí

Britský panovník si lady Dianu vzal v roce 1981 a z jejich svazku vzešli dva potomci, princové William a Harry. Jejich manželství se rozpadlo začátkem 90. let a v srpnu 1996 bylo po letech strastiplných manželských problémů oficiálně rozvedeno. Diana obviňovala Charlese z toho, že odmítl ukončit vztah se svou dlouholetou milenkou Camillou. Charles uvedl, že si stále uchovával svoji víru v manželství, „dokud se nenávratně nerozpadlo“.

V roce 1997 princezna Diana zahynula po tragické automobilové nehodě v Paříži. Princezně bylo pouhých 36 let, když limuzína, která vezla ji a jejího egyptského přítele Dodiho Al Fayeda, havarovala v tunelu pod mostem poté, co ujížděla před fotografy. Ti ji pronásledovali na motorkách.

Za „lidovou princeznu“, jak ji označil někdejší britský premiér Tony Blair, truchlily po celém světě miliony lidí. Diana byla významnou podporovatelkou humanitární činnosti, včetně charitativních organizací pro děti. Osobně se významně angažovala za zákaz používání nášlapných min.

Tagy:
Princezna Diana titul královská rodina Karel III. Camilla, královna-manželka William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu