Princ Charles touží poznat Lilibet, přišel s gestem smíru. Harry ho ale zřejmě odmítne

Princ Harry a jeho otec korunní princ Charles.

Charles by chtěl vidět vnučku

Princ Charles, otec Harryho a Williama, miluje roli dědečka. Podle zdrojů z Buckinghamského paláce ho proto velmi trápí, že od června neměl možnost vidět svou vnučku Lilibet. Svého mladšího syna tak pozval i s manželkou Meghan a oběma dětmi k sobě domů do Británie. Podle britských médií je to velmi velkorysé gesto. Jeho mladší syn je ale na pochybách a kvůli problémům s ochrankou na území Británie zřejmě odmítne.

Podle britských médií udělal princ Charles, bývalý manžel zesnulé princezny Diany, velkorysé gesto. Před Vánoci měl princi Harrymu, jeho manželce Meghan a vnoučatům Archiemu a Lilibet nabídnout, aby jej přijeli navštívit do Velké Británie. Za celým návrhem je podle odborníků jediné – touha seznámit se s vnučkou, která se narodila v červnu v Kalifornii.

„Princ z Walesu byl zarmoucen, že neměl možnost strávit se svými vnoučaty žádný čas. Opravdu mu chybí. Miluje svou roli dědečka a je v ní fantastický. Dá se říci, že mu v životě něco chybí, když nemá možnost poznávat Harryho děti a trávit s nimi čas,“ prozradil podle webu Daily Mail zdroj z královského paláce. Situaci chtěl proto změnit.

Harryho s rodinou pozval do Británie, konkrétně k sobě domů. Jenže zde veškeré naděje prince Charlese zřejmě končí. Jeho mladší syn se odmítá vrátit do rodné vlasti bez toho, aniž by jeho rodině byla zajištěna bezpečnost ze strany londýnské policie. Ta je sice placena z peněz daňových poplatníků, ale Harry chtěl policejní doprovod i v případě, že by si ho sám zaplatil. Jeho žádosti přesto nebylo vyhověno.

Podle bývalého šéfa královské ochranky Daie Daviese si princ nemůže vybírat, kdy chce Británii navštívit a získat ochranku. „Rozhodl se odjet do USA, to je jeho výsada. Tou naší je prověřit všechny aspekty ochrany členů královské rodiny a vyhodnotit její nutnost,“ prohlásil s tím, že podle závěrů je v současné době riziko pro bezpečnost Harryho a jeho rodinu nízké.

„Pokud by však existovalo riziko v momentě, kdy do Británie přijede, je jasné, že by byla Metropolitní policie povolána,“ pokračoval. Připomněl případ, kdy byla téměř unesena princezna Anna a její ochranka postřelena. Princezna přesto nedostává ochranku na plný úvazek.

Harry navíc řadu Britů rozhořčil. Poté, co mu Metropolitní policie a ministerstvo vnitra odmítly poskytnout ochranku, začal vyhrožovat právními kroky. Zatím se tak zdá, že komunikace mezi Harryho rodinou a princem Charlesem bude nadále probíhat pouze telefonicky.

Tagy: