Princ Edward je v Česku. Bratr krále Karla ocení studenty, netypicky uctí zesnulého otce

Britský princ Edward v úterý přijel na návštěvu České republiky. Do Prahy na britské velvyslanectví dorazil autem z Německa kolem 16:00. Fotografii z příjezdu sdílel na svém Twitteru britský velvyslanec v ČR Matthew Field. Hlavním cílem princovy návštěvy bude Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) určená studentům mezi 14 a 24 lety. Setká se také s českým prezidentem Petrem Pavlem, navštíví obec Vestec u Prahy a pokloní se u Národního památníku hrdinů heydrichiády v Praze. V Česku nejmladší syn Alžběty II. pobude do čtvrtka.

Bratr britského krále Karla III. zdědil titul vévody z Edinburghu po svém zesnulém otci princi Philipovi, který program DofE založil. V Česku jej plní každoročně kolem 7 000 studentů. Na setkání s některými z nich budou v úterý mířit první kroky britského vévody a hraběte v Praze. Na britské ambasádě se kromě studentů setká Edward s britským velvyslancem v Česku Matthewem Fieldem a výkonným ředitelem DofE Tomášem Vokáčem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úprk za odpočinkem. Před cestou na venkov Karel III. zveřejnil portrét, překvapil i v soutěži

Program DofE v Česku funguje od roku 1995, nyní již na více než 320 školách. Každý jeho účastník si vytyčí cíle, kterých chce dosáhnout v dobrovolnických, pohybových či dovednostních aktivitách a ty následně plní po dobu šesti, 12 nebo 18 měsíců. Čím déle program studenti plní, tím vyšší na konci dostanou ocenění. Zlatou medaili obdrží z rukou prince Edwarda ve středu 42 Čechů, kteří úspěšně dokončili zlatý program DofE.

Princ ve středu ráno zamíří na Pražský hrad za prezidentem Petrem Pavlem, následně se přesune do obce Vestec, kde ve zhruba třítisícové obci zasadí poslední strom v aleji prince Philipa, jež vznikla loni u příležitosti nedožitých 100. narozenin manžela Alžběty II. Hlavní část Edwardovy návštěvy se uskuteční v Senátu, kdy odpoledne předá zmiňovaná ocenění.

Návštěvu ve čtvrtek zakončí návštěvou dětského domova a položením věnce u Národního památníku hrdinů heydrichiády u kostela svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. V tomto pravoslavném chrámu se po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942 skrývali, a po boji s nacistickou přesilou později zemřeli, českoslovenští parašutisté vycvičení v Británii.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak probíhala korunovace Karla III. krok za krokem:

Nejedná se o první návštěvu nejmladšího syna královny Alžběty II. a prince Philipa v Česku. Například v roce 2013 dorazil ve společnosti své manželky Sophie, vévodkyně z Edinburghu, a společně zamířili i za kulturou. Konkrétně se zúčastnili nácviku divadelního představení Králova řeč. Zajímavostí je, že princ Edward je jediným synem zesnulé královny, který se nikdy nerozvedl.

Členové královské rodiny do Prahy jezdí podle redaktorky webu Extra.cz Terezy Abazid poměrně často. „V roce 1996 zde byla i královna Alžběta II., do Prahy několikrát zamířil také tehdy princ Charles, a to jak sám, tak se svými manželkami – princeznou Dianou a nyní královnou Camillou,“ líčila ve vysílání CNN Prima NEWS. Je velmi pravděpodobné, že Česko v blízké době navštíví i po své korunovaci. „Král Karel přijal pozvání do Prahy a očekává se, že by mohl přijet příští rok,“ doplnila redaktorka.

Tagy: