Princ George slaví 10. narozeniny. Rodiče zveřejnili jeho nový portrét, Britové se rozplývají

Princ George z Cambridge slaví významné jubileum. Nejstarší syn princezny z Walesu Kate a prince Williama má v sobotu desáté narozeniny. Po svém otci je přímým následníkem britského trůnu. Tradice říká, že by měl jakožto druhý v linii budoucích panovníků vstoupit do armády. Možná ale bude tento obyčej porušen. I letos na jeho počest pyšní rodiče neporušili tradici a zveřejnili Georgeův narozeninový portrét.

Celým jménem princ George Alexander Louis se narodil 22. července 2013 v nemocnici St. Mary's Hospital v Londýně. Jeho narození bylo velkolepě oslavováno celou Velkou Británií, protože už za vlády jeho prababičky královny Alžběty II. bylo pravděpodobné, že se může stát dalším monarchou.

ČTĚTE TAKÉ: Wimbledon očima královských dětí. Gesta princezny Charlotte a jejího bratra oblétla svět

Šťastní rodiče tehdy syna ukázali veřejnosti již druhý den po narození. Princátko pak bylo pokřtěno 23. října 2013 v královské kapli paláce sv. Jakuba.

Na oficiálním instagramovém účtu Kate a Williama nyní přibyla nová fotka. Stejně jako to jeho rodiče tradičně dělali již v předchozích letech, i v sobotu sdíleli nový snímek prvorozeného syna. Fanoušci se nad narozeninovým portrétem rozplývají a píšou, jak moc je chlapec podobný svému otci.

Následník trůnu

Po smrti britské královny Alžběty II. usedl na trůn její syn král Karel III. Po něm by měl vládu převzít princ William, otec prince George. A protože je dnešní oslavenec nejstarším potomkem prvního nástupníka trůnu, je v pořadí druhým následníkem, který by mohl v budoucnu nosit korunu.

Britskou královskou rodinu svazuje spousta zvyků a tradic. Jednou z nich je fakt, že než panovník usedne na trůn, slouží v armádě. Tak tomu bylo zatím u všech předchozích vládců země. Podle zdrojů blízkých královské rodině může být tato staletá tradice u George porušena. Blízký přítel Williama podle britského Daily Mailu řekl, že hochovi nic nebrání v tom, aby se stal například astronautem, pokud si to bude přát, a později králem. „Pravidla jsou teď jiná, nemusel by se nutně řídit starým vzorcem a jít do armády předtím, než se ujme panování,“ cituje zdroj portál.

Princ George má ještě dva mladší sourozence, princeznu Charlotte a prince Louise.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Princ Harry míří k soudu. Hrozí tvrdá a špinavá bitva, říká expertka o sledovaném procesu

Tagy:
Velká Británie narozeniny princ George královská rodina Karel III. Britská královská rodina William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Louis, princ z Cambridge Charlotte, princezna z Cambridge George, princ z Cambridge král Karel III.