Epická ostuda, Harry nám může políbit. Britové sepsuli prince, že neuctil dědečka

Princ Harry s manželkou Meghan

Britská královna Alžběta II. a další členové královské rodiny se zúčastnili úterní mše na počest zesnulého prince Philipa. Jediný, kdo chyběl, byl princ Harry s rodinou. Za svou neúčast sklidil drsnou kritiku. „Na co si to zase hraje,“ ptali se nechápavě lidé.

Zatímco všichni členové královské rodiny si vyhradili čas a přišli do Westminsterského opatství uctít památku zesnulého prince Philipa, vévoda a vévodkyně ze Sussexu raději zůstali ve svém luxusním sídle v Kalifornii. Úterní bohoslužby se zúčastnila i Alžběta II., a to nehledě na zdravotní problémy, s nimiž se potýká.

„Princ Philip byl jejich dědečkem. Princ William si zřejmě prošel skvělým výcvikem a bere si z něj příklad. Jen doufám, že si i Harry něco z toho pamatuje,“ prohlásil Richard Griffin, který 14 let pracoval v královské ochrance.

Omluvu vévody ze Sussexu označil za ubohou. „Pro všechny bylo velkým zklamáním, že tu princ Harry nebyl. Lidé o něm mluvili a říkali, že by tu měl být. Všechny ty nesmysly o tom, že nemohl dostat ochranku… Podle mě to byla ubohá výmluva. Měl tu být a uctít památku svého dědečka,“ rozhořčil se Griffin. „Koneckonců, jestli se tak bál o svou bezpečnost, mohl zůstat u svého bratra nebo otce, kteří mají skvělou ochranku,“ dodal.

Podle informací deníku Daily Mail se princ Harry s manželkou Meghan nezúčastnil úterní bohoslužby kvůli neshodám s britskou vládou ohledně zajištění ochranky. V případě návštěvy Velké Británie už totiž nedostane k dispozici soukromou ochranku, o kterou tolik stál. „Na co si to hraje?“ opřel se do prince také britský moderátor Richard Madeley.

Ostuda epických rozměrů

Vévoda sklidil kritiku i u svých fanoušků. „Vždycky jsem se Harryho zastával, ať se dělo cokoliv. Ale teď mi může královsky políbit mou tlustou pr*el. Je příliš důležitý na to, aby se zúčastnil vzpomínky na svého dědečka,“ psali lidé. „Je to ostuda epických rozměrů,“ přidali se další.

Princ Harry přitom za dva týdny plánuje odletět do nizozemského Haagu, aby se zúčastnil her Invictus Games pro válečné veterány, které založil. Jeho mluvčí 11. března potvrdil, že se vévoda úterní mše nezúčastní, vyjádřil však naději, že svou babičku brzy navštíví. Ta totiž 21. dubna oslaví 96. narozeniny.

Během úterní mše se ve Westminsterském opatství sešli členové královské rodiny, nechyběli politici a další dvě tisícovky hostů. Nejbližší Philipova rodina přišla téměř celá – princ Charles s Camillou, i princ Andrew, který se na veřejnosti ukázal úplně poprvé od zveřejnění skandálu sexuálního obtěžování. Wiliam s Kate dorazili s dětmi a ukázali, jak drží při sobě. Vévodovi z Edinburghu vzdali hold dokonce i členové ostatních královských rodin, například monacký princ Albert či španělská královna Letizia.

Pohřbu se zúčastnila jen hrstka lidí

Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli se do kostelní lavice posadí i 95letá královna, kterou trápí zdravotní problémy. Ta nakonec do opatství přišla s hůlkou a bylo vidět, že je zesláblá, přesto po prodělaném covidu vypadala nad očekávaní dobře. Při sledování bohoslužby byla vidět i slza, která tekla královně po tváři.

Princ Philip, který byl královniným manželem více než 70 let, zemřel loni 9. dubna jen dva měsíce před svými 100. narozeninami. Pohřbu se ale mohlo kvůli koronaviru zúčastnit jen 30 osob.

Tagy: