Další bitva prince Harryho. Po korunovaci vyrazil do boje s bulvárem, slaví první úspěch

Prince Harryho čeká další velký boj. Jen pár dní po korunovaci, po níž urychleně odlétal do Spojených států, začíná u Nejvyššího londýnského soudu proces proti deníku The Mirror. Princ Harry ho žaluje za to, že novináři informace získávali nezákonně – díky odposlechům telefonů členů královské rodiny. Jde o články mezi roky 1996 až 2011.

28 hodin a 42 minut. Přesně tolik času měl princ Harry strávit v Londýně při korunovaci. Odlétal asi hodinu po ní. Nepřijal od krále ani pozvání do Buckinghamského paláce, ani na hrad Windsor, spěchal za synem. Na soud zatím také nepřijede. První velkou výhru už ale má, vydavatelství žalovaných novin se hned v úvodu procesu omluvilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Už toho mám dost, stěžoval si Harry na korunovaci. Odezírači ze rtů rozluštili jeho slova

„Vydavatelství připouští, že existují důkazy o tom, že se jeho pracovníci zapojili do nezákonného shromažďování informací ve vztahu ke každému z poškozených,“ zní prohlášení Mirror Group Newspapers.

A jedním z poškozených je i princ Harry například spolu s pozůstalými po zpěvákovi Georgi Michaelovi. Harry a Meghan podali proti britským i americkým médiím dalších nejméně šest žalob, které se nesly v podobném duchu, že jejich blízcí byli odposloucháváni, aby noviny získaly kýžené informace.

„V rodině je hierarchie, dochází k úniku informací, ale také k vyrábění příběhů. Je to špinavá hra,“ sdělil vévoda ze Sussexu. Ostatně právě kvůli toxickému vztahu s médii měl pár Británii opustit. Ještě krátce před korunovací navíc vyšlo najevo, že bulvární média měla královské rodině zaplatit vysokou sumu, aby se špinavé prádlo nepralo na veřejnosti. Karel III. měl Harryho prosit, aby žalobu stáhl, ten to ale odmítl.

Usmíření mezi Harrym a královskou rodinou se opět nekonalo. S králem se Harry při korunovaci nepotkal, prohodil pár slov s tetou, princeznou Annou. Odchod Harryho Britové často vnímají tak, že se nechal svést na špatnou cestu. A viníka už mnozí našli – jeho manželku Meghan.

Tagy: