Zabil jsem v boji 25 lidí, prozradil Harry v knize. Zradil tím své parťáky, zuří explukovník

Princ Harry během své druhé vojenské služby v Afghánistánu zabil 25 lidí. Informaci prozrazuje ve svých pamětech, píše The Telegraph. Vévoda ze Sussexu tím zradil své parťáky a namaloval si na záda terč, reagoval rozhořčeně bývalý plukovník britské armády Richard Kemp.

Princ Harry ve své knize Spare (Náhradník) píše, že v zápalu boje zabil v Afghánistánu celkem 25 protivníků. Nepřemýšlel o nich však jako o lidech, ale o „šachových figurkách“, které byly prostě vyhozeny ze šachovnice, informuje redakce webu The Telegraph, která má k dispozici španělskou verzi knihy.

Ve Španělsku se totiž kniha dostala na trh zřejmě omylem ještě před oficiálním datem vydání, které bylo stanoveno na 10. ledna, upřesňuje dailymail.co.uk.

Je to poprvé, co vévoda ze Sussexu promluvil o podrobnostech svého nasazení v boji. Telegraph upozorňuje, že se kvůli nově zveřejněným informacím může ocitnout ve velkém nebezpečí.

Harry je již dlouho považován za potenciální terč pro islamistické teroristy nejen proto, že pochází z královské rodiny, ale právě kvůli svému nasazení v Afghánistánu.

Jeho advokát uvedl, že se Harry ve Spojeném království už „necítí bezpečně“, protože přišel o ochranku placenou z veřejných financí, když se s manželkou Meghan před třemi lety vzdali svých královských povinností.

Princ zradil, tvrdí explukovník

Bývalý plukovník britské armády Richard Kemp prohlásil, že rozhodnutí vévody ze Sussexu zveřejnit tyto podrobnosti ve své autobiografii znamená „zradu lidí, po jejichž boku bojoval“.

Kemp řekl webu The Sun, že princovy komentáře pouze zvětšily terč na jeho zádech poté, co mu Buckinghamský palác přestal zajišťovat osobní ochranu během jeho pobytu na Britských ostrovech.

Tagy: