Zakažme fiakry v centru Prahy, vyzývá Pospíšil. Kauzu zhrouceného koně vyšetřuje veterina

Případu zhrouceného koně na Staroměstském náměstí se již chopila Státní veterinární správa ČR. Chovatel zvířete objednal prohlídku koně u soukromého zvěrolékaře. Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) redakci CNN Prima NEWS sdělil, že společně s radními za Piráty podporují úplné zrušení těchto turistických povozů v Praze.

Podle chovatele Václava Luky kůň uklouzl a za několik minut se postavil zpátky na nohy. „Běžně se to stává třeba policejním koním. Odchoval jsem a zachránil mnoho lichokopytníků,“ sdělil webu Blesk a ohradil se proti nařčení z týrání zvířat.

ČTĚTE TAKÉ: Čeká nás velmi špatný rok, bědují včelaři. Mrazy zničily květy, hrozbou je i sršeň asijská

Luka rovněž uvedl, že je kůň v pořádku a nemá žádné zranění. Případ si převzala veterinární správa. Chovatel úředníkům řekl, že šlo o upadnutí zvířete, přičemž tvor sám odešel do stáje. „Chovatel pro jistotu objednal prohlídku koně u soukromého veterinárního lékaře, k níž mělo dojít během pátku,“ potvrdil webu mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Rovněž potvrdil, že úřad nebere „tento podnět na lehkou váhu a provede bezodkladnou kontrolu ustájených koní“. V poslední době prý zaznamenali dva podněty ohledně fiakrů v centru Prahy. Na povozy určené pro turisty nahlíží správa jako na atrakci. „Samotná činnost probíhá na základě řádu veřejného vystoupení a je pravidelně kontrolována našimi inspektory,“ dodal Vorlíček.

Pospíšil je pro zákaz fiakrů v centru

Jiří Pospíšil pro CNN Prima NEWS uvedl, že nyní čeká na finální zprávu ohledně stavu zvířete. Sám o tomto incidentu informoval městskou veterinární správu. „Provozování kočárů v centru hlavního města je právně složité. Fiakristé sice nemohou na místě provozovat živnost, ale podle platné nájemní smlouvy mohou povoz se zvířaty nechat stát na místech, která k tomu dlouhodobě využívají,“ popsal europoslanec a současně i náměstek primátora.

Oprávnění k činnosti prý provozovatelé nemají, čímž dochází k porušení tržního řádu. Celou věc přezkoumává i živnostenský odbor. „Mezi pražskými radními se musíme rozhodnout, zda půjdeme cestou úplného zákazu, za nějž společně se zástupci Pirátů bojuji, nebo zvolíme humanizaci podmínek pro zvířata, které požadují kolegové z koalice,“ potvrdil Pospíšil.

Snímek zhrouceného koně, který ve čtvrtek vyvolal na sociálních sítích mnoho pobouřených reakcí, pořídil fotograf Dominik Kučera. „Ve středu večer jsme s přáteli procházeli Staroměstským náměstím. Na jednom místě byla velká skupina turistů kolem povozu, kteří si fotili zhroucené zvíře. Trvalo asi deset minut, než ho kočí odpoutali,“ popsal pro CNN Prima NEWS s tím, že přesný důvod neznal.

Proti turistické atrakci se vymezil i náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti), který na sociální síti X uvedl, že Piráti již delší dobu prosazují „přístup důsledné ochrany zvířat“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žena z Jablonce měla týrat kočky, žily mezi výkaly. Sama si prošla peklem, říká její známá

Tagy:
zákaz kůň prohlídka Staroměstské náměstí týrání zvířat Zdeněk Hřib zvíře Jiří Pospíšil vyšetření Praha chovatel zhroucení koňský povoz Petr Vorlíček fiakry veterinární lékař Státní veterinární správa České republiky Rada hlavního města Prahy Živnostenský úřad