Připravte se na válku s Čínou. Americký generál poslal svým podřízeným mrazivý dopis

Aktivní generál amerického letectva Mike Minihan poslal svým podřízeným oběžník, ve kterém je varoval, že USA budou do dvou let válčit s Čínou. Vojáci se na to prý mají připravit. Generálův dopis získala redakce televize NBC.

Generál Mike Minihan je jednou z nejdůležitějších postav v americkém letectvu, kde řídí Velitelství vzdušné mobility. Pod organizaci spadá 50 tisíc lidí a téměř 500 letadel, velitelství má především na starost logistiku a zásobování. V pátek Minihan rozeslal mezi své podřízené znepokojivý oběžník.

Na mrazivý dopis upozornila americká NBC, které se text dostal do rukou. Podle televize americký generál svým mužům sdělil, že nejpozději v roce 2025 budou Spojené státy ve válce s Čínou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Riziko války roste, obává se tchajwanský ministr invaze z Číny. Armádní rezervy posilují ženy

„Doufám, že se mýlím. Ale můj žaludek mi říká, že budeme v roce 2025 válčit,“ napsal americký generál. Podle něj se totiž v tomto roce Čína odhodlá k invazi na Tchaj-wan, což přeroste v otevřený konflikt mezi Pekingem a Washingtonem.

Proč právě rok 2025? Minihan napsal, že o rok dříve – tedy v roce 2024 – čekají Tchaj-wan i USA důležité prezidentské volby. Země tak budou podle generála rozptýlené domácími záležitostmi, čehož může Čína využít.

Minihan oběžníkem zároveň naléhá na své podřízené, aby mu do konce února sdělili, jak konkrétně se budou na konflikt s Pekingem připravovat. Minihan na vojáky rovněž naléhá, aby začali s tvrdým tréninkem a aby si na cvičišti uvědomili, že můžou brzy střílet do živého cíle.

„Miřte na hlavu,“ radí americký generál.

Jak by invaze vypadala?

Experti z amerického Centra pro strategická a mezinárodní studia před časem provedli dosud nejrozsáhlejší analýzu průběhu potenciální čínské invaze na Tchaj-wan. Z válečné simulace, která zahrnovala desítky různých scénářů, vyplynulo, že Pekingu by se nepodařilo ostrov dobýt. Armády všech zúčastněných stran, včetně USA, by ale utrpěly enormní ztráty.

„Spojené státy i Japonsko by ztratily desítky lodí, stovky letadel a tisíce vojáků. Takové ztráty by poškodily globální pozici USA na dlouhé roky dopředu,“ uvádějí experti v závěrečné zprávě s tím, že Bílý dům by musel například oplakat dvě letadlové lodě. Celkem by mohlo za tři týdny bojů padnout až 3,2 tisíce amerických vojáků. Čína by navíc nejspíše zaútočila na základny USA v Pacifiku.

Tagy: