O víkendu bude sněžit téměř po celém Česku. Noční mráz může poškodit ovocné stromy

Počasí 31.3.2022 6:50

Nadcházející víkend bude na většině území sněžit, na horách i trvale a vydatně. Teploty během dne vystoupají jen několik stupňů nad bod mazu, noční mráz může poškodit vegetaci. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc varují před možnými zmrazky a sněhovými jazyky. Od pátku vydali výstrahu.

Již od pátku by Češi měli počítat s tím, že opět vytáhnou zimní kabáty. „Bude zataženo, na většině území bude sněžit. Na horách i trvaleji a vydatněji. V polohách nad 600 metrů, později i pod 300 metrů se očekávají také srážky smíšené či dešťové,“ uvádějí meteorologové.

Teploty budou po celý víkend poměrně nízko, během pátku se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, postupně se bude ochlazovat. Na jižní Moravě teploměr ukáže hodnoty až kolem 8 °C. V noci na sobotu však teploty klesnou pod bod mrazu, pohybovat se budou mezi 2 a -2 °C, ojediněle se může tvořit náledí.

V sobotu zůstane obloha většinou zatažená, na většině území bude znovu sněžit. Na horách se mohou tvořit sněhové jazyky, řidiči by měli zpozornět. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C. V noci na neděli klesnou až k -5 °C, hrozí náledí.

Poslední víkendový den bude dál zataženo až oblačno, místy se čekají sněhové přeháňky. Během dne bude srážek i oblačnosti ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C.

ČHMÚ v předběžném varování upozornil, že od noci na sobotu zatím do odvolání hrozí v celé zemi mráz ve vegetačním období v platnosti je také výstraha. Nízké teploty mohou poškodit například rozkvetlé ovocné stromy. Nejcitlivější jsou na jarní mrazy meruňky. Výstraha platí také pro tvorbou náledí, a to od pátka do nedělní 9. hodiny.

Po víkendu se začne zvolna oteplovat. Sněžit už má jen na horách, jinde bude pršet, noci ale zpočátku zůstanou mrazivé.

Tagy: