V Evropě udeří arktická zima. Teploty padnou hluboko pod nulu, sněžit může i v dubnu

Nejen do Česka, ale do celé Evropy míří výrazné ochlazení. Může za to polární vír, který je pro dané roční období poměrně běžný. Zahraniční meteorologové varují před „arktickou zimou“, kdy teploty mohou v dalších dnech klesnout hluboko pod nulu.

Po krásných slunných a teplých dnech se v Česku ochladilo, podle meteorologů nás čeká krátké období dešťů a zatažené oblohy. S jakými teplotami se budeme muset na přelomu března a dubna potýkat, experti zatím přesně nevědí.

„Arktická zima a sníh se chystají projít Evropou,“ napsal na Twitteru skotský meteorolog Scott Duncan. Sdílel vizualizaci, která ukazuje vývoj teplot po celém starém kontinentu během desítek hodin. V předpovědi na pátek a sobotu se střední Evropa zbarvila do tmavě modré, což značí teploty od nuly do –10 °C.

Experti jev označují jako polární vír

Podle Duncana za vše může vzorec tryskového proudění, který ochlazení způsobuje. Zatímco Evropa se bude chvět, v místech jako Island a Grónsko se relativně oteplí, totéž platí pro Turecko nebo Blízký východ. „Tento druh vzorce je poměrně běžný, zejména na jaře. Něco podobného jsme zažili i loni,“ připomněl meteorolog.

Chladná období v dubnu podle něj nejsou ničím novým, ale budou mít stále větší potenciál k tomu, aby v rámci přírody způsobila velké škody. „Stále teplejší počasí v březnu umožňuje květinám a fauně přejít do jarního režimu dříve než obvykle,“ vysvětlil meteorolog.

Jiní experti označují jev za polární vír, který je zejména na jaře velmi silným krátkodobým až střednědobým hybatelem počasí. V současné době prý začal vír postupovat směrem dolů z vyšších vrstev atmosféry. Polární vír je zkrátka globální tlakový rozdíl, kdy se na severní polokouli začíná rozvíjet rozsáhlá cirkulace nízkého tlaku. Ta se táhne od přízemních vrstev až daleko do stratosféry.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu by ve čtvrtek mělo být převážně zataženo, na většině území se objeví občasný déšť nebo přeháňky. Na horách může sněžit. Nejnižší noční teploty klesnou k 7 až 3 °C, nejvyšší denní teploty vyšplhají k 4 až 8 °C.

Také pátek bude převážně zatažený, místy se objeví sněžení nebo sněhové přeháňky. „Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 2 až –2 °C, ojediněle se může tvořit náledí. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 2 až 6 °C,“ předpovídají meteorologové. Naplnění Duncanova modelu s teplotami až –10 °C tak čeští odborníci zatím neočekávají.

Tagy: