Přírodní živly trápí velkou část světa. Na Floridě museli lidé vyměnit auto za kajak

Jižní část Floridy o víkendu postihly záplavy.

Bouřky ve světě

Vlna bouřek zasáhla o víkendu i západní Evropu, nejvíce pak Francii. Nepřízeň počasí si tam vyžádala dokonce jednu oběť. Desetitisíce lidí museli evakuovat pořadatelé hudebního festivalu. Záplavy postihly také Ameriku, konkrétně jižní části Floridy. Naopak v Řecku měli hasiči plné ruce práce s požáry v okolí Atén. Rozbitá okna a utržená zrcátka. Takovou spoušť po sobě nezanechal vandal, ale kroupy.

Vody bylo v Paříži tolik, že natekla i do některých stanic metra. Jednu ženu strhl proud vody pod auto a zemřela. Živel poškodil i mnohé vinice. Silná bouřka a průtrž mračen udělaly čáru přes rozpočet také asi čtyřiceti tisícům návštěvníků hudebního open-air festivalu v hlavním městě Francie.

„Schovávali jsme se pod stromy, ale stejně jsme celí promočení. Od 18 hodin jsme jen čekali, co bude dál,“ řekla účastnice akce Camille Lemaîtreová. Pořadatelé se nakonec rozhodli celý festival zrušit a desítky tisíc lidí evakuovat. „Je to trochu průšvih. Hodně pršelo a festival byl z bezpečnostních důvodů zrušen,“ pokračovala další žena Camille Jean-Louisová. „Jsme zklamaní. Nemáme ani informace o tom, jestli nám vrátí vstupné,“ dodal další návštěvník festivalu Aurélien Fournier.

Silná bouře s přívalovými dešti zasáhla také jižní části Floridy. Nad Atlantikem ještě zesílila na první letošní tropickou bouři a dostala jméno Alex. Vody spadlo tolik, že někteří vyměnili auto za kajak.

„Všechno je zaplaveno. Nemůžu vůbec dělat svoji práci. Můj pick-up je taky pod vodou,“ popisoval jeden z obyvatelů Floridy.

Hned tři požáry vypukly v sobotu na předměstí Atén. K jejich rychlému rozšíření napomohl silný vítr. Úřady proto některá místa preventivně evakuovaly. Hustý černý kouř byl vidět až ve 20 kilometrů vzdáleném Pireu. S požárem bojovalo více než sto hasičů, šest hasičských letadel a čtyři helikoptéry.

Tagy: