Přišli o život hrozným způsobem: Smrt otce s dcerou při střelbě v Plymouthu zasáhla Anglii

Plymouth truchlí za oběti tragické střelby, na pietní místo nosí lidé květiny a vzkazy

Mezi oběťmi čtvrteční střelby v anglickém Plymouthu jsou také tříletá dívenka se svým otcem. Dvaadvacetiletý Jake Davidson na ně zacílil poté, co zastřelil svou matku. Celkem zabil pět lidí, než zbraň otočil proti sobě. Známí nyní vzdávají otci s dcerou hold, píše web The Sun.

Třiačtyřicetiletý Lee Martyn společně se svou ženou adoptoval tříletou Sofii asi před dvěma lety. V době střelby se nejspíš společně vraceli za rodinou, tu už však nikdy znovu nespatří, píše The Sun. Než stačili dojít domů, teprve dvaadvacetiletý Jack Davidson na ně namířil svou legálně drženou zbraní a vystřelil.

Martynova manželka je zdravotní sestra na jednotce intenzivní péče v nedaleké nemocnici Derriford, kam po útoku odváželi těžce zraněné oběti. Není ale jasné, zda měla ten den službu.

Známí zesnulých nyní malé dívence a jejímu otci vzdávají hold. Jeden z přátel uvedl, že „nemá slov“. „Byl jsi tak milý, nesobecký chlap, který vždy stavěl každého na první místo. Sdíleli jsme spolu tolik vzpomínek, nikdy nezapomenu, co jsi pro mě v životě udělal, budeš navždy v mém srdci, Lee Martyne,“ uvedl na svém Facebooku Jordan Hoare.

„Děkuji všem široko daleko, kteří jste mě kontrolovali, jestli jsem v bezpečí. Ano, jsem, jsem ale úplně rozrušený, že bratr a neteř mého dobrého kamaráda přišli o život tak hrozným způsobem. Mé srdce truchlí za mého přítele a jeho rodinu v tuto velmi, velmi tragickou chvíli,“ vzpomínal další známý.

Zbraň měl legálně

Davidson začal na nevinné lidi střílet krátce po šesté hodině večer, když zaútočil na dům v ulici Biddick Drive. První obětí Davidsonova běsnění se stala jeho jednapadesátiletá matka Maxine Davidsonová. Syn ji zastřelil ještě doma. Poté vyšel na ulici a zastřelil tříletou Sofii a jejího otce, přičemž ještě vážně zranil dalšího muže a ženu.

Následně Davidson šel do parku, kde zastřelil devětapadesátiletého Stephena Washingtona. Poslední obětí jeho střelby se stala šestašedesátiletá Kate Shepherdová, která podlehla svým zraněním v nemocnici. Davidson poté obrátil zbraň proti sobě, to už na místo spěchaly zásahové jednotky.

Informace o střelbě i jména všech pěti obětí v pátek zveřejnila devonská a cornwallská policie během tiskové konference. Zbraň, se kterou útočník střílel, policisté označili jako „opakovací brokovnici“. Ve Velké Británii je držení takových zbraní legální, pokud mají zásobník maximálně na tři náboje. Policejní šéf hrabství Devon a Cornwall Shaun Sawyer potvrdil, že Davidson měl zbrojní pas z roku 2020.

První útok střelnou zbraní za 11 let

Sawyer neuvedl, zda měl mladík záznam v trestním rejstříku. Podle něj v současnosti policisté neznají ani motiv útoku. „Nikdy za dobu, co tu jsem, jsme nebyli svědky vraždy, po níž by následoval útok střelnou zbraní na náhodné kolemjdoucí a poté sebevražda. Je to naprosto bezprecedentní situace,“ řekl Sawyer.

Davidson se na sociálních sítích prezentoval jako samotář posedlý zbraněmi. Tvrdil o sobě, že se narodil v Arizoně. Na svém youtubovém kanále opakovaně mluvil o neúspěšném milostném životě.

Čtvrteční útok byl prvním řáděním takzvaného aktivního střelce ve Velké Británii od roku 2010, kdy taxikář Derrick Bird v Cumbrii zavraždil dvanáct lidí. Devonská i cornwallská policie potvrdily, že případ nevyšetřují jako terorismus.

„To, co se tu stalo, je tragédie. Terorismus ale z této události můžeme vyloučit,“ uvedl v pátek ministr obrany Ben Wallace. „Je nesmírně důležité, aby naši policisté měli řádnou výbavu a podporu, aby mohli takové věci řešit,“ zdůraznil.

Tagy: