Příznivci dlouhých čumáků pozor! Hledáme domov Alwinovi a Riovi

Alwin

Prima Mazlíček: Inzerce Chrti v nouzi

V dalším díle pořadu Prima Mazlíček jsme vám přiblížili fungování organizace Chrti v nouzi, a protože mají momentálně v dočasné péči dva vysoké krasavce, rozhodli jsme se je zapojit do naší inzerce. Představujeme vám Alwina a Ria.

Alwin

Z útulku do dočasky

Alwin je přesně ten případ, kdy organizace pomáhá i v českých útulcích. Alwin je šestiletý chrt s průkazem původu, který se ocitl v útulku Dogpoint poté, co měl údajně mít konflikt s malým dítětem v rodině, kde žil. Vy už z našeho pořadu ale víte, že děti umějí často psa potrápit. A je na rodiči, aby psa a dítě ohlídal. Každopádně je už čtyři měsíce u „dočasmamky“, kde neměl zatím žádný konflikt.

Alwin je v dočasné péči od 17. května 2021, tedy pět měsíců. Za celou dobu mezi námi nedošlo k žádné krizové situaci či vyhrocenému konfliktu. Důvodem je ale samozřejmě specifický přístup k němu. Alwin není psem, který potřebuje být rozmazlován a hýčkán na gauči. Alwin potřebuje pevné vedení, člověka, který s ním srozumitelně pomocí jednoduchých pravidel bude komunikovat. Bude mu jasně a čitelně říkat, co má dělat, pořádně mu vyhubuje, když udělá něco špatně, a naopak ho výrazně pochválí za žádoucí a dobré chování. S člověkem spolupracuje skvěle a ukázkově. Je poslušný a zná základní povely, které plní s chutí a radostí. A když ví, že je v ruce připravena nějaká dobrota za odměnu, plní je s chutí ještě větší. Zbožňuje jakoukoliv společnou aktivitu se svým člověkem, ať už se jedná o společnou procházku, nebo aportování na zahradě. V přítomnosti člověka je vůbec velmi rád. Je kontaktní a přátelský, dokonce mazlivý a často hází zádíčka. Nebojí se ani povyskočit, aby dal člověku pusu do obličeje. Je aktivní, hravý, je velmi rád, když má zaměstnanou mysl i nohy.

Žádný gaučák

Není to úplný gaučový povaleč, za aktivního páníčka bude moc a moc rád. Na procházkách chodí většinou ukázněně. Jasně, občas zatáhne za něčím voňavým do křoví, ale nechá si to vysvětlit. Je to chrt, takže pes se silným loveckým instinktem, ale při setkáních se zvěří (v polích a lukách) není neovladatelný (to s adoptovanými dostihovými greyhoundy z Irska to mnohdy bývá horší). Je sice velmi ostražitý a jako by měl našlápnuto, ale opět si nechá vysvětlit, že se jedná o nežádoucí aktivitu. „I přes nepříznivý úvod po čtyřech měsících strávených s Alwinem ve společné domácnosti mohu jistojistě říci, že Alwin je naprosto senzační pes. Pokud najde vhodného člověka, bude to naprosto dokonalá lidsko-psí symbióza,“ říká dočasná páníčka Hana. Člověka, kterému Alwin důvěřuje, který jej vede správným směrem a ve kterém Alwin jasně cítí oporu a vedení, bezmezně respektuje a nechá se jím vést ve všech oblastech svého života.

A nyní Alwinova negativa. Alwin nemůže žít ve společné domácnosti s jiným psem. K jiným psům se projevuje agresivně, a to bez ohledu na věk, pohlaví, velikost či plemeno. Co se v Alwinově životě stalo špatně, že na psy takto reaguje, nevíme. Domníváme se ovšem, že chyba se musela stát již v jeho raném štěněcím věku. Žádný pes se agresivním nerodí, agresivním se může stát až v průběhu života.

Nemá rád psy, králíky ani kočky

Zda první majitelé podcenili jeho socializaci, opravdu těžko říci. Právě z tohoto důvodu vidíme pro Alwina jako nejvhodnější domov domek se zahradou. Samozřejmě ne tam, kde na něho permanentně od sousedů přes plot bude řvát jiný pes. Domek se zahradou doporučujeme i z důvodu jeho radosti z volného pohybu a různých psích i lidsko-psích aktivit. Nepřichází v úvahu domácnost s kočkami, králíčky či jiným drobným zvířectvem (z důvodu loveckého instinktu). Není úplně vyloučeno, že by Alwin nemohl najít domov v bytě bez zahrady, protože má rád i vycházkový a procházkový režim. Ale ne tam, kde člověk vyjde z domu a před ním je park, v němž na každém pátém kroku Alwin potká jiného psa. V takovém prostředí budou společné procházky peklem na zemi. Pro Alwinova páníčka, ostatní psy i Alwina samotného. Alwin opravdu po psech vyjíždí a rozptylují ho, bohužel v negativním slova smyslu. Proto top domovem pro Alwina bude domek se zahradou. Při přebírání Alwina do péče byly avizovány problémy při krmení. „Toto nemohu potvrdit. Za celou dobu, co je Alwin u mne, nedošlo k žádným potížím. Nedovolí si ani vrknout. S vědomím tohoto možného problému jsem s ním od samého začátku pracovala a od samého začátku jsem mu do krmení vstupovala. Pomocí jednoduchého povelu jsem ho přinutila přestat žrát, vzdálit se od misky, do té jsem mu přisypala a poté jsem opět zadala jednoduchý povel, že může pokračovat. Nikdy k žádným potížím nedošlo,“ dodává Hana. Alwina nedoporučujeme do rodiny s dětmi. K dětem není agresivní ani se jich nebojí. Ale po problému, ke kterému došlo v první rodině, toto rozhodně pokoušet nebudeme a cestou pokus–omyl se vydat nechceme.

Alwinovy zdravotní komplikace

Alwin trpí Cushingovým syndromem a hypotyreózou. Onemocnění to nejsou úplně banální, ale za pomoci správné medikace naprosto regulovatelná. Navenek se obě choroby (jak píši, jsou-li vhodně medikovány) nijak neprojevují. Alwin je naopak velmi živý, aktivní a čiperný pes. Náklady na léčbu bohužel nejsou zanedbatelné a jejich výše je více než 5 000 Kč měsíčně. Na nákladech se doživotně budou podílet Chrti v nouzi (po domluvě). Alwin potřebuje buď páníčka-jednotlivce, anebo pár, který ovšem v přístupu k němu bude absolutně a naprosto sehraný (ne pár, kde žena bude rozmazlovat a muž bude vychovávat a zadávat povely nebo naopak). Komunikace s Alwinem musí být jasná, zřetelná a jednoznačná. Nikdy do vztahu Alwin vs. člověk nesmí vstoupit strach. Jakmile Alwin vycítí strach, je míč na jeho straně pole a je to pak pomalá, ale jistá cesta k nějakému problému.

Alwin se nachází v dočasné péči v Plzni.

Rio

Riovi bude brzy pět let. Je to velký lidumil, který se naučil žít se svým hendikepem. Rio špatně vidí, ale my to na něm skoro nepoznali. Neohroženě si běhal pro pamlsky i hračky. Větší pes pro něho může být kamarád, ale je nutné, aby se nejdříve v klidu seznámili. S greyhoundy problém nemá žádný, na ty ostatní, které nezná, reaguje nejprve vrčením, je nejistý, protože neumí vyhodnotit postoj cizího psa zrakem, což je přirozené, ale nechá se uklidnit. Jinak je to pohodář, radostný, milující pes. Pro Ria hledáme domov, kde by nebyl dlouho sám. Jeho dočasmamka sice trénuje „sám doma“, ale pokaždé to šest hodin není. Rio si zvykl na pravidelné procházky, takže podmínkou není dům se zahradou. Potřebuje ale jednodušší zařízení, prostornější byt nebo dům, a pokud schody, tak jen pár. Kočičky ani malé pejsky doporučit k Riovi nemůžeme. Pokud máte zkušenosti se psy, místo v srdci a doma, Rio je připraven na novou životní cestu.

Rio se nachází v dočasné péči v Praze.

Kontakt:

Chrti v nouzi

773 524 448

chrtivnouzi@email.cz

Mrkněte na fotky ze srazu zachráněných chrtů, který se konal letos – a my na něm natáčeli.

Jsme moc rádi, že náš pořad Prima Mazlíček má opravdu smysl.🐶 Krom toho, že šíří osvětu a pomáhá hledat nové domovy,...

Posted by Prima Mazlíček on Friday, October 15, 2021

Tagy: