Just: Pro hokejové mistrovství jsme prestiž, tvrdí Rusové. Stěžují si na spiknutí Západu

Ruští fanoušci vyhlížejí hokejové mistrovství světa 2023, které se bude hrát v Petrohradu.

Jiří Just o Rusech a mistrovství světa v hokeji

Hraní s Českou republikou, ale také s Kanadou nebo USA na mistrovství světa v hokeji je pro Rusy prestižní záležitostí. V pořadu 360° to řekl spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Zároveň uvedl, že Rusko bere svoji neúčast na sportovním klání jako spiknutí ze strany Západu.

Rusové na mistrovství světa v hokeji chybí poprvé od roku 1962. „Pro Rusy to je tragédie. Je to národní sport a hraje ho i Vladimir Putin. To, že se nemohou podívat na letošní mistrovství světa, a jak už víme ani na to příští, zasáhlo všechny. Politici i fanoušci to komentují velice příkře a negativně,“ popsal Just ve vysílání.

Již dříve se objevily informace, že si Rusko uspořádalo náhradní šampionát. „Rusové se snaží situaci řešit tak, že si vytvořili hru s Bělorusy, ale je to skutečně pouhá náhražka. Když jsem se na to ptal svých známých, řekli, že to nesledují a není to pro ně tak atraktivní. Rusové chtějí bojovat s Kanadou, USA, ale i Českou republikou. Když bojují s výběrem Běloruska, není to pro ně tak prestižní,“ vysvětlil novinář.

Spiknutí Západu

Just k tématu neúčasti ruských hokejistů na mistrovství hovořil i v tamější televizi. „Byl jsem pozván do talkshow na sportovním kanálu. Hovořili o tzv. diskriminaci ruských sportovců v kontextu mistrovství světa v hokeji. Bylo vidět, že to Rusy trápí a mají svoji verzi vysvětlení,“ pokračoval novinář s tím, že za vše může „zlý Západ‘‘.

Během rozhovoru padla také otázka, jak o mistrovství světa informují ruská média. „Západ podle nich tahá politiku do sportu. Je to bráno tak, že chtějí vyřadit nejsilnější, tedy ruské, sportovce. Že jde o spiknutí proti Rusku. Je to velice paranoidní, schizofrenní a vůbec to nemá nic společného s realitou, protože Rusové si neuvědomují, že byli diskvalifikováni ze sportovních soutěží kvůli agresi vůči Ukrajině,“ uzavřel Just.

Tagy: