Pro jeho záchranu riskovali život. Mladík promluvil, policisté už vědí, proč chtěl skočit

Čtveřice policistů, kteří zachránili nahého mladého muže před skokem ze střechy hotelu v centru Liberce, se možná dočká prestižního ocenění. Krajské policejní ředitelství je nominovalo na Zlatý záchranářský kříž. Reportérovi CNN Prima NEWS se teď podařilo se zachráněným mužem mluvit.

Rozhovor na kameru si muž nakonec s ohledem na přání rodiny rozmyslel, zdůraznil ale, že je policistům za jejich odvahu velmi vděčný. „Moc rád bych jim osobně poděkoval. Je mi moc líto toho, co se stalo,“ řekl mladík, který se léčí s psychiatrickou diagnózou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šťastný konec pátrání po štěněti v Krkonoších. Pohublého Franka našli na poslední chvíli

V osudný den ho podle policistů rozrušila smrt jeho milovaného psa. „Teď už mám nové léky, tak to snad bude lepší,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS bez dalších podrobností.

Rozbil sklo a dostal se na střechu

Policisté riskovali vlastní život, aby muže zachránili. Mohl se každou chvíli zřítit z výšky dvaceti metrů. Dvojice zasahujících příslušníků popsala dramatický zákrok. „Dozvěděli jsme se od kolegů z městské policie, že v okolí hotelu se pohybuje nahý muž a chová se podivně, tak jsme vyrazili na místo. Když jsme dojeli, ukázalo se, že muž pronikl až na střechu budovy přes strojovnu výtahu, kde rozbil skleněnou výplň,“ uvedl pro CNN Prima NEWS k začátku akce policista Dominik Hradecký.

Trojčlenná hlídka vylezla na střechu stejnou cestou. Ukázalo se ale, že do věžičky, kde stál nahý muž, vede poměrně obtížná a riskantní cesta. „V podstatě se tam muselo přelézt bez jakéhokoliv jištění, nemohli jsme si svítit, abychom ho nevyplašili, snažili jsme se nedělat hluk. Střecha navíc klouzala, byla od krve, ten muž se totiž při rozbití skla pořezal na ruce a silně krvácel,“ dodal Hradecký.

Moc času na rozmýšlení ale nebylo. „Už jsem viděl, že dělá tři kroky dozadu, dva dopředu, že se odhodlával skočit. Takže jsem přeskočil do věžičky a chytil jsem ho za ruku. Jak byl od krve, tak se mi smekal, takže jsem ho chytil za nohu a to už přiskočili další dva kolegové, jeden ho chytil kolem pasu a další za ruku a tahali jsme ho zpátky,“ vzpomínal na dramatické chvíle policista Lukáš Schneider.

Přestože mají trénované postavy, s mužem, který byl v tu chvíli doslova napumpovaný adrenalinem, měli tři chlapi co dělat. „Dostával jsem rány do hlavy a do prsou, měl obrovskou sílu. To všechno se odehrávalo na ploše jeden a půl na jeden a půl metru mezi sloupky té věžičky, kde nebylo žádné zábradlí. V podstatě jsme tam šli na riziko vlastního života, bylo štěstí, že nikoho z nás neshodil dolů. Ale to už je naše práce,“ doplnil s lehkým úsměvem Schneider.

Muž skončil v nemocnici

Zpacifikovaného muže předali policisté záchranářům, kteří ho pak s pomocí hasičské plošiny transportovali dolů do sanitky. S vážnými řeznými ranami skončil v nemocnici na operačním sále. Teď už je po následném krátkém pobytu v psychiatrické nemocnici doma.

Policisty teď za jejich čin nominovalo krajské ředitelství na Zlatý záchranářský kříž. „Významnou měrou se zasadili o záchranu lidského života,“ vysvětlil policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Tagy: